Karnawał to nie tylko czas przyjęć, ale i przepysznych przekąsek, którymi częstujemy gości. Idealne menu na spotkania w gronie znajomych to takie, które jest jednocześnie pożywne, apetyczne i proste do zjedzenia szczególnie wtedy, gdy nie planujemy spędzić całego wieczoru przy stole. Nieznaną, niemniej zdecydowanie wartą wypróbowania potrawą, która z powodzeniem uzupełni stół przystawek i przekąsek, są soczewiaki, na Litwie występujące pod nazwą kakory. Te wywodzące się z kuchni pogranicza polsko-litewskiego miękkie bułeczki ziemniaczane wypełnione są treściwym nadzieniem ze zmielonych nasion soczewicy zmieszanych z usmażoną na złoto cebulką. Częstym dodatkiem jest również boczek, który w wersji wegetariańskiej zamienić możemy na równie sycące wiórki ulubionego sera żółtego. Soczewiaki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli przygotujemy ich zbyt wiele, nic nie stoi na przeszkodzie, by kolejnego dnia ponownie zapiec je w piekarniku, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupiące. Dodatkowego smaku nabiorą dzięki odrobinie dowolnego sosu – majonezowego, serowego, chrzanowego, pomidorowego lub pikantnego z chili.
Soczewiaki [PRZEPIS]
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK
Składniki na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól do smaku
- jajko
- czarnuszka, czarny sezam lub kminek do posypania
Składniki na farsz:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 200 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
- sól i pieprz czarny do smaku
Wykonanie:
Farsz. Soczewicę wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Zmielić na maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać soczewicę, masło, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ręką i odstawić do wystygnięcia. Do zimnego farszu dodać utarty na grubych oczkach ser i całość ponownie wymieszać.
Ciasto. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić, ugnieść i odstawić do wystygnięcia. Dodać dwa rodzaje mąki, sól do smaku i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką pszenną uformować z niego wałek.
Odrywać po kawałku ciasta, spłaszczyć i na środek nałożyć łyżkę farszu, a następnie zamknąć go w środku ciasta. Uformować soczewiaki w kształcie krokieta lub pieroga. Tak przygotowane ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym jajkiem, nakłuć w paru miejscach widelcem i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż do ładnego zarumienienia.
Zobacz też:Przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości
Zobacz też:5 rzeczy, których nie wiesz o winie
Zobacz też:Skąd wziął się „gorący pies”? Poznajcie historię hot-dogów!
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też: Karnawałowe przekąski: ptysie z nadzieniem z awokado i serka
Zobacz też:TOP 10 przekąsek na imprezę naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Źródło: Dzień Dobry TVN