https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny pasztet z cukinii z dodatkiem marchewki i sera [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rewelacyjny pasztet z cukinii. Zobaczcie przepis!
Rewelacyjny pasztet z cukinii. Zobaczcie przepis! Fot. Iwona Borowiec
Sezon na cukinie w pełni! Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niej… rewelacyjny pasztet z cukinii. Zobaczcie przepis!’

Nie dajcie się zwieść. Cukinia, mimo że wydaje się bez smaku, doskonale nadaje się na rewelacyjny pasztet. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.

Składniki

  • 3 szklanki startej ze skórą cukinii
  • 20 dag startego sera żółtego
  • 4 jajka (białka ubite na pianę)
  • 2 starte marchwie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie
Cukinię odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym bułką. Wlać masę i piec godzinę w 180 stopniach.
Pyszny na ciepło i na zimno jako elegancka przystawka podana z żurawiną.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zuza
Uwielbiam taki domowy pasztet, najbardziej smakuje mi na świeżym chlebie i plastrami ogórka konserwowego krakusa :-)
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska