Nie dajcie się zwieść. Cukinia, mimo że wydaje się bez smaku, doskonale nadaje się na rewelacyjny pasztet. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.
Składniki
- 3 szklanki startej ze skórą cukinii
- 20 dag startego sera żółtego
- 4 jajka (białka ubite na pianę)
- 2 starte marchwie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki bułki tartej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- tymianek
- majeranek
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
Cukinię odcisnąć, dodać startą marchew, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle cebulę, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, ser i przyprawy. Wymieszać na jednolitą masę. Keksówkę wyłożyć pergaminem wysmarowanym masłem i wysypanym bułką. Wlać masę i piec godzinę w 180 stopniach.
Pyszny na ciepło i na zimno jako elegancka przystawka podana z żurawiną.
Zobacz koniecznie!

Wideo