Okazuje się, że na Krupówkach coraz trudniej trafić na prawdziwą kuchnię ludzi gór. Jednak nie jest to niemożliwe. "Gazeta Krakowska" podpowiada, czego szukać w kartach dań, by poczuć smak dawnego Podhala.
- Oprócz sławnego na cały świat i certyfikowanego unijnie oscypka, który możemy podawać na wiele sposobów, mamy wachlarz różnych regionalnych potraw - wyjaśnia Katarzyna Łukaszczyk, szefowa kuchni w karczmie w Murzasichlu. - Pamiętajmy jednak, że niektóre dania są "po liftingu", podawane jako regionalne. A często jest to zwykły schabowy z zapieczonym oscypkiem na górze.
Jak rozpoznać dania serwowane przed laty przez zwykłych górali w domowych kuchniach? - Jagnięcina czy baranina to najczęściej spotykany rodzaj mięsa na Podhalu. Sposoby podawania tej potrawy są różne i zależą od kucharza - mówi pani Katarzyna. - To klasyczna mięsna potrawa rodem z gór i każdy turysta powinien jej spróbować.
CO TY WIESZ O WIŚLE? CO TY WIESZ O CRACOVII? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!