Potrawy wigilijne na słodko. Wśród 12 potraw wigilijnych nie może zabraknąć tych na słodko. Zazwyczaj są to potrawy z makiem, który symbolizuje bogactwo. Zobacz, jakie dania na słodko podać na Wigilię 2023.
Tradycyjne, bronowickie kluski z pyszną masą makową na wigilię [PRZEPIS]

Wigilijne kluski z makiem z przepisu prababci! - Dlaczego „bronowickie?” Takie kluski od lat przygotowują gospodynie w bronowickich domach. Moja mama co roku zagniata ciasto na kluski z makiem i poucza mnie i siostrę: „Urywać po małym kawałeczku i formować walce – mówi. – Tak robiła prababcia Anna i wy musicie się tego nauczyć”. Więc my grzecznie, jak co roku, rwiemy te kluski, żeby prababcia, tam gdzieś w niebie, była z nas dumna. Że nie idziemy za modą, tylko przygotowujemy tradycyjne dania według jej przepisów – opowiada Justyna Kalemba.
Składniki na kluski
- szklanka mąki
- 3 żółtka
- duży ugotowany ziemniak
Składniki na masę makową
- szklanka maku
- pół kostki masła
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów, olejek zapachowy
- kieliszek rumu
- mleko
- ok. pół szklanki cukru (do smaku)
Wykonanie
Ciasto zagnieść, odrywać po kawałeczku i formować walce. Mak gotować w mleku ok. 2 godziny. Przecedzić, zemleć trzy razy w maszynce, dodać rozpuszczone masło z miodem i cukrem, posiekane orzechy, olejek i na koniec kieliszek rumu. Kluski ugotować w osolonej wodzie i połączyć z masą.
Pierogi z makiem i bakaliami na wigilijny stół [PRZEPIS]

Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- jajko
- 1,5 łyżki oleju
- woda
Składniki na farsz makowy
- 200 g maku mielonego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- jajko
- kilka kropli aromatu migdałowego
Dodatkowo
- 80 g masła
- łyżka cukru
Wykonanie
Farsz makowy. Do maku dodać jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie wymieszać masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagnieść ciasto (powinno być elastyczne).
Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję masy makowej. Zlepić pierogi. Przygotowane pierogi wrzucić do gotującej się, osolonej wody. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyłożyć na talerz. Polać podrumienionym masłem i oprószyć cukrem.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Moczka, czyli wigilijny deser z pierników [PRZEPIS]

Składniki
- 1/2 kg zwykłego piernika lub pierniczków
- 1-2 butelki piwa karmi classic
- 1/2 kg suszu owocowego: morele, figi, gruszki, jabłka
- 200 g migdałów pokrojonych w słupki
- 200 g rodzynek
- łyżeczka masła
- sok z cytryny, miód do smaku
Wykonanie
Owoce suszone opłukać, zalać wodą i pogotować maksymalnie 15 min - nie mogą być rozgotowane. Następnie odcedzić, ostudzić lekko i kiedy są jeszcze ciepłe pokroić w drobną kostkę i dodać łyżeczkę masła.
Piernik (pierniczki) rozkruszyć ręką na drobne okruszki w garnku, a następnie stopniowo dolewać ciemne piwo, ciągle mieszając - masa powinna mieć konsystencję budyniu. Ewentualne grudki piernika można zmiksować. Do masy dodać pokrojone drobno owoce, migdały i rodzynki. Na końcu doprawić całość miodem i sokiem z cytryny według uznania oraz schłodzić. Potrawa pochodzi ze Śląska i podobnie jak kutia jest świetnym uzupełnieniem świątecznych ciast.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”
Muszle z masą makową [PRZEPIS]

Składniki
- szklanka maku
- 3/4 szklanki kremówki
- 20 dag makaronu muszle lub na sztuki - zależy, ilu gości będzie na wieczerzy
- 10 dag cukru
- 5 łyżek miodu
- kieliszek rumu
- garść mieszanki bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów bez skórki, skórki pomarańczowej, drobno posiekanych orzechów
Wykonanie
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i dwukrotnie zemleć. Połączyć z kremówką, cukrem i miodem, rumem i bakaliami. Muszle ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ostudzone ułożyć na talerzu i wypełnić masą makową.
Przepis Janiny Czai
Tradycyjna wigilijna kutia z pszenicą, makiem, miodem i orzechami [PRZEPIS]

Składniki
- szklanka ziaren pszenicy
- szklanka maku
- pół szklanki miodu
- pół szklanki cukru pudru
- 150 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g rodzynek sparzonych wrzątkiem
- daktyle
- starta skórka z cytryny
- szklanka mleka
- szczypta soli
Wykonanie
Namoczoną uprzednio pszenicę ugotować, ważne, by podczas gotowania kilkakrotnie zmienić wodę. Gdy będzie już miękka trzeba ją odsączyć, najlepiej przy pomocy sitka. Mak po umyciu gotować w mleku, a następnie zmielić w maszynce z sitkiem z małymi oczkami. Tak przygotowaną pszenicę i mak połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Kutię najlepiej podawać w przeźroczystej salaterce.
Przepis Bogdana Nowaka
Zobacz inne przepisy na święta Bożego Narodzenia:
