Świąteczny pasztet z ryb - przepis. Na święta polecamy pasztet z ryb morskich. Takim pasztetem na pewno zaskoczysz swoich gości!
Składniki
- 1,5 kg ryb morskich (dorsz, mintaj, łosoś)
- 2 duże pietruszki
- duża cebula
- 1/4 bulwy selera
- 2 duże marchewki
- 100 g masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
Składniki na wywar
- 6 szklanek wody
- mała cebula
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka gałązek koperku
- sól
Wykonanie
Składniki na wywar zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, doprawiając do smaku solą. Wywar przecedzić i sam płyn wlać z powrotem do garnka. Ogień zmniejszyć do minimum i włożyć do wywaru po kilka kawałków ryby. Parzyć ją maksymalnie do 10 minut. Następnie rybę wyłożyć na sito, osączyć i ostudzić.
Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle i doprawić solą i pieprzem. Wystudzoną rybę i warzywa zemleć dwa razy w maszynce do mielenia mięsa, dodać jajko i bułkę tartą i dokładnie wymieszać masę, doprawiając do smaku.
Foremkę do pieczenia (jedną dużą lub dwie małe keksówki) posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę przełożyć do form, wyrównać wierzch i posmarować delikatnie olejem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż wierzch się zrumieni. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić w foremce do wystudzenia.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
