Zasady bezpiecznego grzybobrania
Po pierwsze i najważniejsze, zbieramy tylko te grzyby których jesteśmy stuprocentowo pewni że są jadalne. W razie wątpliwości najlepiej zostawić podejrzane grzyby w lesie lub ewentualnie zgłosić się po poradę do terenowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Najlepiej unikać owocników bardzo młodych, ponieważ wtedy wyjątkowo łatwo o pomyłkę.
Pamiętajmy że grzyby trujące są silnie toksyczne i nawet niewielka ilość wystarczy by poważnie zaszkodzić człowiekowi - nawet śmiertelnie
Nie należy się sugerować mitami takimi jak twierdzenie, że trujące grzyby są gorzkie, a jadalne smaczne. Podobnie nieprawdą jest, że wszystkie grzyby trujące mają na spodzie kapelusza blaszki a jadalne rurki.
TOP 10 zasad grzybiarza
- Zbieraj tylko te grzyby, co do których jesteś absolutnie pewien, ze są jadalne.
- Nie rozpoznawaj trujących grzybów po smaku. To, że wszystkie śmiertelnie trujące grzyby są gorzkie, jest mitem.
- Zbieraj grzyby w pełni wykształcone, dojrzałe. Dopiero wtedy posiadają cechy potrzebne do identyfikacji.
- Grzyby wykręcaj lub delikatnie wycinaj, by nie uszkodzić grzybni, z której wyrastają.
- Nie niszcz grzybów, których nie zbierasz. Są pokarmem dla zwierząt, które żyją w lesie.
- Grzyby zbieraj do koszyka. W foliowej torebce mogą nabrać szkodliwych właściwości.
- Zachowaj w lesie ciszę. Hałas płoszy zwierzęta.
- Swoje śmieci zabierz ze sobą, a las pozostaw czystym i takim, jakim sam chciałbyś go zastać.
- Skorzystaj z atlasu do rozpoznawania grzybów. Warto odświeżać i uaktualniać swoją wiedzę.
- Przed wyprawą można zainstalować aplikację mapową mBDL i ściągnij mapę. Pomoże ci - jeśli się zgubisz.
Wysyp grzybów w Małopolsce. Sprawdź, które są trujące, a któ...
