Najlepszy, sprawdzony przepis na wielkanocną babkę. Taką babę od pokoleń przygotowuje się w rodzinie Marty Góry. Zobaczcie przepis!
Składniki
- 1 kg mąki
- 4 jaja
- szklanka cukru
- niecałe 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- 15 dag masła
- cukier waniliowy,
- rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Zrobić rozczyn rozcierając w garnku drożdże z niewielką ilością cukru i mleka. Przysypać lekko mąką i czekać, aż dobrze urośnie – widać to po pęknięciach mąki.
Resztę mleka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem podgrzać do rozpuszczenia się cukru i roztopienia masła. Ostudzić, ale nie wyziębić.
Do mąki dać szczyptę soli, jajko i żółtka, wlewać wyrośnięty rozczyn i zarabiać ręką, dodając po trochu mleka z masłem i cukrem. Dodać bakalie. Wyrabiać dotąd, aż ciasto zacznie odstawać od ręki
(z przekazów rodzinnych: kg mąki to godzina wyrabiania).
Po wyrobieniu ma wyrosnąć w misce, potem trzeba je przełożyć do wysmarowanej formy (1/3 wysokości) i ma raz jeszcze wyrosnąć. Piec jak ciasto drożdżowe, do upieczenia.

Gdy chce się mieć część kakaową ciasta: sporządzić w misce mieszaninę kakao (jego ilość zależy od tego, czy chcemy mieć bardzo mocno czekoladową część), z niewielką ilością mleka i cukru. Oderwać część ciasta po pierwszym wyrośnięciu i zarobić z tą mieszaniną aż ciasto stanie się kakaowe. Rozłożyć białe ciasto, na to położyć ciemne i zwinąć lekko jak roladę. Włożyć do formy, aby urosło ponownie.
