Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Zakopanem wręczono certyfikaty jakości dla producentów z powiatu tatrzańskiego. Zobacz kto dostał Markę Tatrzańską

Aurelia Lupa
Marki Tatrzańskie za 2022 rok zostały wręczone
Marki Tatrzańskie za 2022 rok zostały wręczone Marcin Szkodziński
W zakopiańskim Teatrze im. Stanisława Ignacego Witkiewicza odbyło się uroczyste wręczenie Marki Tatrzańskiej - certyfikatu jakości dla producentów i przedsiębiorców, rękodzielników i twórców ludowych z powiatu tatrzańskiego. Na galę Marki Tatrzańskiej 2022 obecny był marszałek województwa małopolskiego Witold Kozłowski, wiceprzewodniczący sejmiku województwa małopolskiego Jan Piczura, a także przedstawiciele lokalnych samorządów i laureaci.

Marka Tatrzańska to lokalny certyfikat jakości ustanowiony przez Starostwo Powiatowe w Zakopanem. Przyznawana jest już od kilkunastu lat. Otrzymać ją mogą wyjątkowe usługi, produkty, inicjatywy, ale też szczególni dla regionu tatrzańskiego ludzie, którzy sprawiają, że połączenie tradycji z nowoczesnością staje się możliwie. Certyfikat nadawany jest na rok.

- W założeniu kapituły przyznające certyfikat jakości było przyznanie go jak największej ilości podmiotów. To miało utrzymać produkty na najwyższym poziomie. A należy pamiętać, że na terenie powiatu tatrzańskiego mamy 12 tys. 286 działalności gospodarczych, to przy liczbie 67 tys. mieszkańców powiatu oznacza, że co szósty osoba prowadzi własny biznes. To jest siła i moc naszego powiatu - wskazuje Piotr Bąk, starosta Tatrzański. - Natomiast nagrodzone znakiem Marki Tatrzańskiej to nie tylko produkty na najwyższym poziomie, ale też reprezentujące tożsamość regionu. To wszystko najlepsze przez co jesteśmy rozpoznawalni w całym kraju - wyjaśnia starosta.

W tym roku certyfikat Marki Tatrzańskiej otrzymali:

Kategoria I, artykuły spożywcze:

  • Anita Barbara Bafia, Miodula Tatra Moutain F.H.U. “U Bafii”
  • Piotr Korczak - “Schab Gaździny”, Fundacja Kształcenia, Wypoczynku i Rekreacji w Krakowie - Schronisko Głodówka.
  • Jakub Jan Babiarz - Miód Spadzowy

Kategoria II, wyroby i produkty rękodzielnicze:

  • Barbara Baniecka-Dziadzio - Malarstwo na szkle
  • Bogdan Dziadzio - Malarstwo na szkle
  • Maria Gąsienica Gładczan - Tradycyjne malarstwo na szkle
  • Anna Florek - zdobnictwo regionalne, malowanie strojów góralskich
  • Joanna Galica-Dorula - haft tradycyjny, blaszkowy i koralikowy oraz malowanie igłą - technika akupiktury

Kategoria III, usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe oraz inne na terenie Powiatu Tatrzańskiego:

  • Małgorzata Tylka-Suleja - "Piękny sklep, ceramika artystyczna”
  • Małgorzata Karpiel Bzdyk, dyrektor GOKR; Roman Krupa, wójt Gminy Kościelisko - Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej Kościelisko
  • Monika Stanisławska-Pitoń - pracownia artystyczna
  • Maciej Rybka - Karcma Muzykancko
  • Maria Sieczka-Gładczan - Bąkowo Zohylina Wyźnio
  • Andrzej Jacek Nowak, wójt Gminy Biały Dunajec; Anna Wypychowska, sekretarz gminy; Anna Wędziarz, skarbnik - Szlak zabytkowych Kapliczek
  • Michał Murzyn, dyrektor Muzeum Tatrzańskiego - Program remontu obiektów drewnianych będących filiami Muzeum Tatrzańskiego.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Areta Bafia - tatrzańskie zioło “Potwór z Morskiego” Góralove,
  • Tomasz Oprzędek - Krówka Maślana Zakopiańska
  • Tatrzańska Spiżarnia - Sól Goralska
  • Monika Jagłowska - ECO Cafe Zieleń, Migdałowiec Zakopiański ,
  • Piotr Budz - wyrób ręczny instrumentów pasterskich,
  • Karolina Fiedor - “Sztukomania”, regionalna i artystyczna ceramika użytkowa oraz wyroby z drewna ,
  • Maciej Łukaszczyk-Capowski - kowalstwo artystyczne
  • Katarzyna Janczy-Capowska - szale farbowane ziołami i roślinami metodą ekodruku,
  • Katarzyna Murzyn - Malarstwo Górskie “Black Mind”
  • Iwona Siuty - całoroczny domek góralski “Górski Hyr” Liberta inn
  • Barbara Caillot, Marek Zawadzki i Aleksandra Karkowska - projekt “Foto z misiem”
  • Maciej Kubicki, Trzy owce - trzy domki wypoczynkowe + architektura
  • Grzegorz Bochnak - “Folk Dusa”
  • Regina i Piotr Korczakowie - Kronos Media
Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Zgodnie z tradycją 23 kwietnia bacowie z Podtatrza spotkali się w sanktuarium Matki Bożej Królowej Podhala

Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Sezon wypasu owiec oficjalnie...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska