Marka Tatrzańska to lokalny certyfikat jakości ustanowiony przez Starostwo Powiatowe w Zakopanem. Przyznawana jest już od kilkunastu lat. Otrzymać ją mogą wyjątkowe usługi, produkty, inicjatywy, ale też szczególni dla regionu tatrzańskiego ludzie, którzy sprawiają, że połączenie tradycji z nowoczesnością staje się możliwie. Certyfikat nadawany jest na rok.
- W założeniu kapituły przyznające certyfikat jakości było przyznanie go jak największej ilości podmiotów. To miało utrzymać produkty na najwyższym poziomie. A należy pamiętać, że na terenie powiatu tatrzańskiego mamy 12 tys. 286 działalności gospodarczych, to przy liczbie 67 tys. mieszkańców powiatu oznacza, że co szósty osoba prowadzi własny biznes. To jest siła i moc naszego powiatu - wskazuje Piotr Bąk, starosta Tatrzański. - Natomiast nagrodzone znakiem Marki Tatrzańskiej to nie tylko produkty na najwyższym poziomie, ale też reprezentujące tożsamość regionu. To wszystko najlepsze przez co jesteśmy rozpoznawalni w całym kraju - wyjaśnia starosta.
W tym roku certyfikat Marki Tatrzańskiej otrzymali:
Kategoria I, artykuły spożywcze:
- Anita Barbara Bafia, Miodula Tatra Moutain F.H.U. “U Bafii”
- Piotr Korczak - “Schab Gaździny”, Fundacja Kształcenia, Wypoczynku i Rekreacji w Krakowie - Schronisko Głodówka.
- Jakub Jan Babiarz - Miód Spadzowy
Kategoria II, wyroby i produkty rękodzielnicze:
- Barbara Baniecka-Dziadzio - Malarstwo na szkle
- Bogdan Dziadzio - Malarstwo na szkle
- Maria Gąsienica Gładczan - Tradycyjne malarstwo na szkle
- Anna Florek - zdobnictwo regionalne, malowanie strojów góralskich
- Joanna Galica-Dorula - haft tradycyjny, blaszkowy i koralikowy oraz malowanie igłą - technika akupiktury
Kategoria III, usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe oraz inne na terenie Powiatu Tatrzańskiego:
- Małgorzata Tylka-Suleja - "Piękny sklep, ceramika artystyczna”
- Małgorzata Karpiel Bzdyk, dyrektor GOKR; Roman Krupa, wójt Gminy Kościelisko - Gminny Ośrodek Kultury Regionalnej Kościelisko
- Monika Stanisławska-Pitoń - pracownia artystyczna
- Maciej Rybka - Karcma Muzykancko
- Maria Sieczka-Gładczan - Bąkowo Zohylina Wyźnio
- Andrzej Jacek Nowak, wójt Gminy Biały Dunajec; Anna Wypychowska, sekretarz gminy; Anna Wędziarz, skarbnik - Szlak zabytkowych Kapliczek
- Michał Murzyn, dyrektor Muzeum Tatrzańskiego - Program remontu obiektów drewnianych będących filiami Muzeum Tatrzańskiego.
Wyróżnienia otrzymali:
- Areta Bafia - tatrzańskie zioło “Potwór z Morskiego” Góralove,
- Tomasz Oprzędek - Krówka Maślana Zakopiańska
- Tatrzańska Spiżarnia - Sól Goralska
- Monika Jagłowska - ECO Cafe Zieleń, Migdałowiec Zakopiański ,
- Piotr Budz - wyrób ręczny instrumentów pasterskich,
- Karolina Fiedor - “Sztukomania”, regionalna i artystyczna ceramika użytkowa oraz wyroby z drewna ,
- Maciej Łukaszczyk-Capowski - kowalstwo artystyczne
- Katarzyna Janczy-Capowska - szale farbowane ziołami i roślinami metodą ekodruku,
- Katarzyna Murzyn - Malarstwo Górskie “Black Mind”
- Iwona Siuty - całoroczny domek góralski “Górski Hyr” Liberta inn
- Barbara Caillot, Marek Zawadzki i Aleksandra Karkowska - projekt “Foto z misiem”
- Maciej Kubicki, Trzy owce - trzy domki wypoczynkowe + architektura
- Grzegorz Bochnak - “Folk Dusa”
- Regina i Piotr Korczakowie - Kronos Media
Święto Bacowskie w Ludźmierzu. Sezon wypasu owiec oficjalnie...
- Na dnie Jeziora Czorsztyńskiego leży zatopiona wieś. Tak kiedyś wyglądało to miejsce
- "Bangladesz" na Siwej Polanie. Buda za budą, pamiątki, kiełbaski i lane piwo
- To był kiedyś legendarny budynek na Krupówkach. Dziś w budynku hula wiatr
- Tatry. Legendarny Mnich - marzenie turystów i taterników [NIESAMOWITE ZDJĘCIA]
- Jak wyglądało Zakopane 30 lat temu i jak wygląda teraz? Miasto bardzo się zmieniło
- Tatry. Remonty szlaków idą pełną parą. To ciężka ręczna robota [ZDJĘCIA]
