Jajka faszerowane na Wielkanoc 2019. Na wielkanocnym stole jajek po prostu zabraknąć nie może. Podawane w formie pasty, w wersji wędzonej czy jako składnik świątecznej sałatki – wybór jest naprawdę spory. Nikt z biesiadników nie oprze się jajkom faszerowanym pasztetową i pieczarkami. Nie dość, że przygotujemy je w kilkanaście minut, to jeszcze odpowiednio ułożone i przystrojone melisą staną się ozdobą każdej wielkanocnej uczty.
Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g dobrego pasztetu (np. królewskiego marki Berger)
- 6 pieczarek
- 2 małe cebule
- olej rzepakowy
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- melisa do dekoracji
- 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Następnie je obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje z pieczarek.
Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź ewentualnie majonezem.
Zobacz też:Jajka faszerowane pieczarkami i korniszonami
Zobacz też:Wielkanocne jajko w nowej odsłonie. Minibabeczki z pastą jajeczną
Zobacz też:Pyszne, tradycyjne ciasta na Wielkanoc: babka, mazurek, pascha - przepisy naszych Czytelników
MECZ Z PERSPEKTYWY PSA. Wizyta psów z Fundacji Labrador
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?