https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2019. Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami [PRZEPIS]

mad
Jajka faszerowane na Wielkanoc.
Jajka faszerowane na Wielkanoc. Orchidea Creative Group
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane.

Jajka faszerowane na Wielkanoc 2019. Na wielkanocnym stole jajek po prostu zabraknąć nie może. Podawane w formie pasty, w wersji wędzonej czy jako składnik świątecznej sałatki – wybór jest naprawdę spory. Nikt z biesiadników nie oprze się jajkom faszerowanym pasztetową i pieczarkami. Nie dość, że przygotujemy je w kilkanaście minut, to jeszcze odpowiednio ułożone i przystrojone melisą staną się ozdobą każdej wielkanocnej uczty.

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g dobrego pasztetu (np. królewskiego marki Berger)
  • 6 pieczarek
  • 2 małe cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • melisa do dekoracji
  • 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Następnie je obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje z pieczarek.
Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź ewentualnie majonezem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska