https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2025. Jak zrobić paschę? Przepisy naszych Czytelników na wielkanocną paschę

mad
Jak zrobić wielkanocną paschę? Zobacz sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Jak zrobić wielkanocną paschę? Zobacz sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Violetta Grzelka
Wielkanocna pascha to potrawa przygotowywana z tłustego twarogu. Zobaczcie najlepsze przepisy naszych Czytelników na paschę.

Spis treści

Wielkanocna pascha – sprawdzone przepisy. Wielkanocna pascha to pyszny, słodki deser bez pieczenia. Zobaczcie, jak przygotowują paschę nasi Czytelnicy.

Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami.
Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami. Fot. Olga Tochowicz

Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami

Składniki

  • 1 kg niekwaśnego półtłustego sera (najlepiej z „placu”)
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g cukru (albo trochę więcej jak ma być mocno słodka)
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • migdały sparzone i obrane z łupin
  • rodzynki
  • suszone morele
  • smażona skórka pomarańczowa

Wykonanie
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem „makowym”, albo przetrzeć przez drobne sito. Żółtka utrzeć z cukrem na biły krem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć – nie można zagotować, najlepiej użyć termometru i podgrzewać do ok 80 stopni. Jak już jest podgrzane do około 60 stopni, dodawać kawałki masła. Gdy jeden kawałek się rozpuści, dodawać następny. Zdjąć z ognia, dodać ser, cukier z wanilią, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane w drobną kostkę morele.
Wyparzoną ceramiczną doniczkę z otworem lub półokrągłe sito wyłożyć wilgotną, białą ściereczką, wlać masę, przykryć ją ściereczką, przycisnąć np. talerzykiem i mocno obciążyć.
Postawić na misce żeby serwatka miała gdzie spływać i wynieść na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć paschę na talerz i udekorować pozostałymi bakaliami.
Przepis Olgi Tochowicz

Pyszna wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami.
Pyszna wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami. Fot. Violetta Grzelka

Pyszna wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami

Składniki

  • 400 g dobrego sera białego tłustego
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru drobnoziarnistego
  • 100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
  • 100 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
  • 50 g  obranych i posiekanych migdałów.
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa

Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.
Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.
Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Wielkanocna pascha z truskawkami.
Wielkanocna pascha z truskawkami. Fot. Małgorzata Bykowska

Wielkanocna pascha z truskawkami

Składniki 

  • 1 kg białego tłustego sera 
  • 200 g masła 
  • 5 żółtek 
  • 1/4 l śmietanki 30% 
  • 300 g cukru 
  • cukier waniliowy 
  • laska wanilii 
  • po 100 g bakalii (rodzynki, suszone brzoskwinie, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe) 
  • płatki migdałów do posypania 
  • truskawki na mus i do dekoracji 

Wykonanie
Ser wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę (jeżeli nie mamy takiej możliwości to mielimy ser 3 razy lub można kupić już zmielony). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę. Gotować w kąpieli wodnej mieszając aż do zagotowania. Zdjąć z ognia, włożyć masło, ser, bakalie, laskę wanilii i wszystko dokładnie wymieszać w malakserze.
Masę włożyć do formy wyłożonej folią spożywczą, ugnieść i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Mus. Truskawki zmiksować z cukrem w blenderze i przetrzeć przez sitko. Wyciągnąć paschę na talerz do góry dnem, ściągnąć folię, następnie posypać płatkami migdałów. Udekorować ćwiartkami truskawek i polać musem z truskawek.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska