Spis treści
Wielkanocna pascha – sprawdzone przepisy. Wielkanocna pascha to pyszny, słodki deser bez pieczenia. Zobaczcie, jak przygotowują paschę nasi Czytelnicy.

Wielkanocna tradycyjna pascha z bakaliami
Składniki
- 1 kg niekwaśnego półtłustego sera (najlepiej z „placu”)
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g cukru (albo trochę więcej jak ma być mocno słodka)
- cukier z prawdziwą wanilią
- migdały sparzone i obrane z łupin
- rodzynki
- suszone morele
- smażona skórka pomarańczowa
Wykonanie
Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa z sitkiem „makowym”, albo przetrzeć przez drobne sito. Żółtka utrzeć z cukrem na biły krem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć – nie można zagotować, najlepiej użyć termometru i podgrzewać do ok 80 stopni. Jak już jest podgrzane do około 60 stopni, dodawać kawałki masła. Gdy jeden kawałek się rozpuści, dodawać następny. Zdjąć z ognia, dodać ser, cukier z wanilią, posiekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i posiekane w drobną kostkę morele.
Wyparzoną ceramiczną doniczkę z otworem lub półokrągłe sito wyłożyć wilgotną, białą ściereczką, wlać masę, przykryć ją ściereczką, przycisnąć np. talerzykiem i mocno obciążyć.
Postawić na misce żeby serwatka miała gdzie spływać i wynieść na 24 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć paschę na talerz i udekorować pozostałymi bakaliami.
Przepis Olgi Tochowicz

Pyszna wielkanocna pascha z rodzynkami i migdałami
Składniki
- 400 g dobrego sera białego tłustego
- 2 żółtka
- 150 g cukru drobnoziarnistego
- 100 g śmietanki kremowej 30-36 proc.
- 100 g masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g namoczonych i odciśniętych rodzynek
- 50 g obranych i posiekanych migdałów.
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- bakalie do ozdoby np. płatki migdałów, morele suszone pokrojone w cienkie paseczki, rodzynki, skórka pomarańczowa
Wykonanie
Przygotować duży kawałek gazy oraz specjalne dziurkowane naczynie, może to być czysta doniczka z dziurkami.
Twaróg rozdrobnić widelcem i zblendować na dość gładką masę.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i pulchną masę, dodać śmietankę kremową i stale mieszając ogrzewać w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Temperatura masy powinna mieć ok. 80 stopni. Mieszać aż zrobi się trochę gęstsza i przypomina w konsystencji miód.
Do masy dodać twaróg, masło i dokładnie wymieszać z użyciem blendera lub miksera. Następnie dodać wszystkie bakalie, otartą skórkę z cytryny i ponownie wymieszać, ale tylko łyżką.
Dno i ścianki dziurkowanego naczynia wyłożyć gazą złożoną 2-3-krotnie. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć masę serową, wstawić do większego naczynia, do którego będzie odciekać serwatka i umieść w lodówce na kilka - kilkanaście godzin, zależnie od konsystencji sera.
Po odsączeniu serwatki wyjąć paschę ostrożnie z formy, odwinąć z gazy i odwracając przełożyć na talerz lub paterę. Udekorować przed podaniem przygotowanymi dodatkami.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Wielkanocna pascha z truskawkami
Składniki
- 1 kg białego tłustego sera
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1/4 l śmietanki 30%
- 300 g cukru
- cukier waniliowy
- laska wanilii
- po 100 g bakalii (rodzynki, suszone brzoskwinie, skórka pomarańczowa, orzechy laskowe)
- płatki migdałów do posypania
- truskawki na mus i do dekoracji
Wykonanie
Ser wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę (jeżeli nie mamy takiej możliwości to mielimy ser 3 razy lub można kupić już zmielony). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę. Gotować w kąpieli wodnej mieszając aż do zagotowania. Zdjąć z ognia, włożyć masło, ser, bakalie, laskę wanilii i wszystko dokładnie wymieszać w malakserze.
Masę włożyć do formy wyłożonej folią spożywczą, ugnieść i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Mus. Truskawki zmiksować z cukrem w blenderze i przetrzeć przez sitko. Wyciągnąć paschę na talerz do góry dnem, ściągnąć folię, następnie posypać płatkami migdałów. Udekorować ćwiartkami truskawek i polać musem z truskawek.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej
