Magdalena i Stanisław Romkowie, autorzy bloga Kuchenne Wariacje polecają szybka i łatwą do zrobienia babke piaskową.
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Wykonanie
Najpierw rozpuścić masło. W tym czasie ubijać jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucać stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy na babkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 40 minut.
Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo