W okresie Wielkanocy w Bobowej nie mogło zabraknąć święconki, czyli barszczu na serwatce z chrzanem z dodatkiem wędzonki. Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej.
Składniki
- 1 litr serwatki
- 1/2 litra l wody
- 2 (lub więcej) jajka na twardo
- 10 dag wędzonego boczku
- 10 dag kiełbasy wiejskiej
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Do wrzącej wody wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Gotować aż wędliny staną się miękkie. Doprowadzić do wrzenia serwatkę, wlać do niej wodę z ugotowanym boczkiem i kiełbasą, dodać chrzan i wlać śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Na koniec dodać jajka. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]
Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki
Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!
Zobacz też:
Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową
Zobacz też:Żurek na lekkim domowym zakwasie z kiełbaskami drobiowymi
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo