https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocna tradycyjna święconka z Bobowej [PRZEPIS]

Redakcja
Święconka Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej.

W okresie Wielkanocy w Bobowej nie mogło zabraknąć święconki, czyli barszczu na serwatce z chrzanem z dodatkiem wędzonki. Przepis polecają panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Bobowej.

Składniki

  • 1 litr serwatki
  • 1/2 litra l wody
  • 2 (lub więcej) jajka na twardo
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 10 dag kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Do wrzącej wody wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Gotować aż wędliny staną się miękkie. Doprowadzić do wrzenia serwatkę, wlać do niej wodę z ugotowanym boczkiem i kiełbasą, dodać chrzan i wlać śmietanę dobrze wymieszaną z mąką. Na koniec dodać jajka. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Zobacz koniecznie:Wielkanocne zupy z Małopolski [TOP 10 PRZEPISÓW]

Zobacz też:Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym i na wielkanocnym stole?

Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów naszych Czytelników n a wielkanocne mazurki

Zobacz koniecznie: Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne. TOP 10!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska