Wiosenna sałatka z truskawkami, camembertem i rukolą to pomysł na wykorzystanie truskawek w niebanalny sposób. Przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”
Składniki dla jednej osoby
- 35 g świeżej rukoli
- 1 krążek sera camembert
- 8 średnich truskawek świeżych
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego tymianku (ewentualnie suszony)
- 1/2 szklanki włoskich orzechów
- 4 łyżki słonecznika łuskanego
- 2 łyżki płatków migdałów
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- olej do smażenia sera
Wykonanie
Ser dzielimy na 8 małych trójkącików. Jajko łączymy ze świeżym tymiankiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Połowę orzechów drobno siekamy wraz z 2 łyżkami słonecznika. Możemy również zmielić. Kawałki camemberta panierujemy najpierw w jajku, a następnie w posiekanych bakaliach. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na zloty kolor. Uważać by nie przypalić.
Rukolę oraz pokrojone w plasterki truskawki myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski, dodajemy resztę grubo posiekanych orzechów, słonecznik oraz migdały i mieszamy delikatnie z oliwą z oliwek. Przekładamy na talerz, dodając kawałki upieczonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu camemberta.
