Żywność w puszce. W jej wnętrzu znajdziemy warzywa, owoce i inne pyszności. Dzięki puszce świeżymi, sezonowymi produktami możemy cieszyć się niezależnie od pory roku i pogody. Zajmuje szczytne miejsce w kuchennej szafce czy spiżarni. Ale jak to się zaczęło?
Żywność z puszki. Co warto o niej wiedzieć?
Przechowywanie żywności w puszkach jest stosowane już od ponad 200 lat. Pierwsze zakłady puszkujące założono w 1810 roku, a żywność w konserwach obecna jest na sklepowych półkach już od 1831 roku. Tak długa historia puszki świadczy o jej niezawodności i zaufaniu gospodyń domowych, które cały czas z chęcią sięgają po nią podczas zakupów.
Żywność w puszcze. Jak działa puszka?
Produkty w puszkach charakteryzują się wydłużonym okresem przydatności do spożycia. Ich trwałość zapewnia proces sterylizacji oraz szczelność opakowania, chroniącego przed dostępem powietrza, światła i zanieczyszczeń. W puszce najczęściej przechowuje się przetwory owocowo-warzywne, mięso oraz ryby i owoce morza.

Zalety żywności w puszce
Niekwestionowaną zaletą przechowywania owoców i warzyw w puszkach jest fakt, że produkty zatrzymują dzięki nim swoją świeżość na długo i mają oddaloną datę przydatności do spożycia. Można je zatem przetrzymywać przez dłuższy czas, chociażby na wypadek pojawienia się niespodziewanych gości.
Tylko puszka chroni zawartość w 100 procentach przed negatywnym wpływem światła. Ponadto puszki, ze względu na swą lekkość i trwałość, doskonale sprawdzają się w podróży, szczególnie podczas górskich wędrówek, biwaków czy campingów, lub imprez na świeżym powietrzu. Nie musimy martwić się, że jedzenie się zepsuje lub, że wyleje się w wyniku stłuczenia (jak może się zdarzyć w przypadku słoika) czy przypadkowego otworzenia opakowania (jak może się stać jeżeli wykorzystamy plastikowy pojemnik).
Dodatkowo warto wspomnieć, że puszki umożliwiają delektowanie się owocami poza sezonem i są często tańsze niż przetwory w słoikach, co zdecydowanie przemawia na ich korzyść.
O czym warto pamiętać sięgając po jedzenie z puszki?
Owoce i warzywa zamknięte w puszkach to pełnowartościowe i zdrowie produkty. Wykorzystując je w swojej kuchni musimy jedynie pamiętać, że jeśli otworzymy konserwę, ale nie wykorzystamy jej w całości, to pozostałą zawartość powinniśmy wyjąć i przełożyć do innego naczynia. Taki zabieg da nam pewność, że nie zajdą żadne niebezpieczne reakcje, a dokładnie przenikanie do pożywienia pod wpływem tlenu cząsteczek z metalowego opakowania.
- Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziemniakach
- Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
- Sery na talerzach Europejczyków – rodzaje, gatunki, ciekawostki
- Co jadali nasi pradziadowie?
- Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina [WYWIAD]
- Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków? Pomidory i jabłka na czele [RAPORT]
