Mimo wciąż niedostatecznego spożycia warzyw i owoców, polscy konsumenci mają jednak swoje preferencje: z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” wynika, że najbardziej lubimy pomidory i jabłka.
Wśród ulubionych warzyw Polaków prym wiodą pomidory, wskazywane przez 58 procent respondentów. Wysoką pozycję zajmuje też marchewka, po którą sięga połowa ankietowanych. W czołówce znajdują się również ogórki, ziemniaki i kapusta.
Najrzadziej natomiast goszczą w naszym jadłospisie jarzyny takie jak kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzyca i soczewica, na które decyduje się mniej niż 3 procent badanych.
- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw. I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10 procent ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.
Polskie jabłka górą
Nie jest zaskoczeniem, że najczęściej spożywanymi przez polskich konsumentów owocami są jabłka,
po które sięga aż 71 procent respondentów! Zdecydowanie dystansują one pozostałe produkty z tej kategorii. Za nimi, wśród ulubionych, znajdują się te egzotyczne: banany, pomarańcze i mandarynki. Spośród rodzimych, mieszkańcy naszego kraju preferują jeszcze gruszki, truskawki i wiśnie.
Wybierajmy owoce sezonowe
- Latem warto wybierać owoce lokalne, sezonowe, które dzięki swoim walorom wzmocnią nasz organizm i usprawnią jego funkcjonowanie. Nie zapominajmy więc o czerwonej porzeczce, która m.in. pomaga kontrolować poziom cukru i cholesterolu we krwi, regulować przemianę materii oraz łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Czarna porzeczka jest nieprzeciętnym źródłem witaminy C, a jeżyny – błonnika pokarmowego, wspierającego organizm w eliminacji toksyn.
Agrest i borówki natomiast doskonale dbają o równowagę kwasowo-zasadową. A to tylko wybrane przykłady dostępnych nam owoców i ich zalet – mówi Justyna Mizera, dietetyk sportowy, ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”. – Jednocześnie pamiętajmy, by jedząc każdego dnia przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie, zachować odpowiednie proporcje: Trzy czwarte warzyw i jedna czwarta owoców. W ten sposób, w połączeniu z regularną aktywnością sportową, najlepiej zatroszczymy się o siebie, swoje zdrowie i dobre samopoczucie – zapewnia ekspert.
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę