Chłodnik to nic innego, jak orzeźwiająca zupa podawana na zimno. Szczególną popularność notuje w gorące dni, ponieważ niesie upragnioną ochłodę. To proste, niezwykle szybkie i smaczne danie. Przepisem na chłodnik ogórkowy podzieliła się nasza Czytelniczka Violetta Grzelka, autorka bloga „Mamucie przysmaki”
Chłodnik ogórkowy [PRZEPIS]
Składniki dla 4-5 osób:
- 1 l kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2-3 duże ogórki (ok. 60 dag)
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, ewentualnie dodatkowo płatki chili
- 1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
Wykonanie
Ugotować jaja na twardo i ostudzić w zimnej wodzie z dodatkiem soli. Umyć warzywa i przygotować garnek lub dużą, głęboką miskę. Ogórki obrać i zetrzeć do garnka na grubej, jarzynowej tarce. Zetrzeć również na tarce rzodkiewki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz przyprawy. Całość zalać kefirem lub jogurtem i dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny. Dobrze jest chłodnik przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby się nieco "przegryzł". Podawać schłodzony z ugotowanym na twardo jajkiem.
Zobacz też przepisy na inne chłodniki:
Polecamy przepisy na letnie dania:
