Biszkoptowe ciasto z truskawkami – lekkie, delikatne i bardzo smaczne! Zobaczcie przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Składniki:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 80 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 30 dag truskawek
Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze razem miksujemy.
Do osobnej miski przesiewamy obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką z masą jajeczną.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Umyte i pokrojone truskawki układamy na cieście i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

Wideo