Zawsze z utęsknieniem czekamy na truskawkowy sezon. Ten czerwony owoc lubi niemal każdy. Doskonale smakują świeże, po prostu posypane odrobiną cukru, z bitą śmietaną oraz jako dodatek do bardziej wyszukanych kompozycji.
Przepisem na ciasto „maziak truskawkowy” podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.
Składniki na blaszkę o wymiarach 35x22cm
Ciasto ciemne:
- 6 żółtek
- 2 całe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
Ciasto jasne:
- 6 białek
- 1 kopiasta szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu 10%
- 100 ml oleju
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 500 g świeżych truskawek
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.
Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i razem zmiksować. Następnie do piany dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
Na blaszkę o wymiarach 35x22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładać naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto wymieszać widelcem. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszki budyniowe. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotować 2 minuty. Ugotowany budyń odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Masą przełożyć upieczone ciasto.
Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretką zalać truskawki na cieście. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
