https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem [PRZEPIS]

mad
Pyszne ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką.
Pyszne ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Katarzyna Jaworek
Przepis na dwukolorowe ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką.

Zawsze z utęsknieniem czekamy na truskawkowy sezon. Ten czerwony owoc lubi niemal każdy. Doskonale smakują świeże, po prostu posypane odrobiną cukru, z bitą śmietaną oraz jako dodatek do bardziej wyszukanych kompozycji.
Przepisem na ciasto „maziak truskawkowy” podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki na blaszkę o wymiarach 35x22cm
Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu 10%
  • 100 ml oleju

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej


Wykonanie:

Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.

Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i razem zmiksować. Następnie do piany dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
Na blaszkę o wymiarach 35x22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładać naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto wymieszać widelcem. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszki budyniowe. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotować 2 minuty. Ugotowany budyń odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Masą przełożyć upieczone ciasto.
Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretką zalać truskawki na cieście. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. Park and Ride. Bochnia straciła ok. 1,3 mln zł

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. Park and Ride. Bochnia straciła ok. 1,3 mln zł

Poznaj wszystkie półfinalistki Miss Polski. Tylko część z nich przejdzie do finału

Poznaj wszystkie półfinalistki Miss Polski. Tylko część z nich przejdzie do finału

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska