Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem [PRZEPIS]

mad
Pyszne ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką.
Pyszne ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Katarzyna Jaworek
Przepis na dwukolorowe ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką.

Zawsze z utęsknieniem czekamy na truskawkowy sezon. Ten czerwony owoc lubi niemal każdy. Doskonale smakują świeże, po prostu posypane odrobiną cukru, z bitą śmietaną oraz jako dodatek do bardziej wyszukanych kompozycji.
Przepisem na ciasto „maziak truskawkowy” podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.

Składniki na blaszkę o wymiarach 35x22cm
Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu 10%
  • 100 ml oleju

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej


Wykonanie:

Ciasto ciemne: Żółtka, jajka oraz cukier razem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.

Ciasto jasne: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i razem zmiksować. Następnie do piany dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.
Na blaszkę o wymiarach 35x22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładać naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto wymieszać widelcem. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa równe blaty.
Masa: Z mleka odlać 150ml. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszki budyniowe. Masę wlać na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotować 2 minuty. Ugotowany budyń odstawić do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodawać zimny budyń. Dokładnie utrzeć. Masą przełożyć upieczone ciasto.
Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretką zalać truskawki na cieście. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska