Wiosenna tarta z botwinki z serkiem ricotta to propozycja na obiad lub przekąskę naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki na ciasto
- 20 dag mąki
- 100 g masła
- jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie
- pęczek botwinki
- opakowanie sera ricotta 250 g
- 180 g jogurtu greckiego
- 3 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie
Do robota wrzucić przesianą mąkę, sól, jajko oraz zimne posiekane masło. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto schłodzić w lodówce, ok. 30 min.
W międzyczasie umyć buraczki, obciąć końcówki, posolić, popieprzyć, zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec ok. 30 minut, tak, żeby buraczki były na wpół twarde.
Do miski dać ser ricottę, jogurt oraz jajka i wymieszać na gładką masę. Liście botwinki wymyć, wysuszyć i pokroić na drobne kawałki. Botwinkę wrzucić do masy serowej. Upieczone buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do masy.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę (24 cm.). Nadmiar ciasta odkroić. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, podpiec 10-15 min. Na ciasto nałożyć masę serowo-buraczkową i włożyć tartę do piekarnika na ok. 30 minut, aż wierzch tarty się zetnie.
Zobacz koniecznie!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?