https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenne zupy. Kapuśniak z młodej kapusty [PRZEPIS]

mad
Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna sezonowa zupa. Zobaczcie przepis.
Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna sezonowa zupa. Zobaczcie przepis. Fot. Katarzyna Skuta
Młoda kapusta już powoli pojawia się w sklepach i na straganach. Oprócz tradycyjnej kapusty z koperkiem, można z niej zrobić pyszny kapuśniak. Zobaczcie przepis!

Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna sezonowa zupa. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.

Składniki

  • młoda kapusta
  • 3 młode ziemniaki
  • kostki cielęce lub schabowe
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 pomidory
  • 3 liście laurowe
  • 5-7 ziaren ziela
  • angielskiego
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól

Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska