Kapuśniak z młodej kapusty to pyszna sezonowa zupa. Przepis naszej Czytelniczki Katarzyny Skuty.
Składniki
- młoda kapusta
- 3 młode ziemniaki
- kostki cielęce lub schabowe
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 pomidory
- 3 liście laurowe
- 5-7 ziaren ziela
- angielskiego
- łyżka mąki
- łyżka masła
- sól
Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Zobacz koniecznie!

Wideo