Zupa z botwinki – przepis. Botwinka to niewątpliwie smak wiosny i wczesnego lata. Zobaczcie przepis na pyszną i prostą zupę z botwinki Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”.
Składniki
- 2 pęczki botwinki
- średnia marchewka
- średnia pietruszka
- 5 młodych ziemniaków
- podudzie z kurczaka
- litr wody
- 100 g śmietany kremówki
- sól, pieprz
- łyżeczka cukru
Wykonanie
Nastawić wodę i wrzucić do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w kostkę i wrzucić do garnka – najpierw marchewkę z pietruszką, potem ziemniaki. Na końcu pokroić buraki w kostkę, łodygi w słupki, liście na drobno i gotować z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa – odlać kilka łyżek zupy i wymieszać dokładnie ze śmietaną. Wlać do garnka, wymieszać.
Zobacz koniecznie!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?