Domowe pieczywo. Ludzie od bardzo dawna tworzyli proste przepisy na jedzenie, które mogło było robione z tego, co jest dostępne w domu i w obejściu.
- Prawie w każdej zagrodzie była krowa, a więc kwaśnego mleka nie brakowało, zboże w młynie mieliło się na mąkę i to była podstawa do zrobienia proziaków i innych domowych wypieków – mówi Agnieszka Sznajder, autorka bloga „Apetyczna babeczka”. - Przekonałam się już wiele razy, że prosto znaczy smacznie! Dobre wiejskie kwaśne mleko zdecyduje o jakości i smaku naszego wypieku. Ja szczęśliwie zostałam obdarowana przez dobrą znajomą tym zacnym produktem, a wy szukajcie go na targu, lub ewentualnie wykorzystajcie sklepową wersję. Przepis podaję na około 30 sztuk i wydaje mi się, że szkoda robić mniejszą porcję, bo znikną bardzo szybko – mówi.

Proziaki na kwaśnym mleku i sodzie [PRZEPIS]
Składniki na około 30 sztuk:
- 1 litr kwaśnego mleka
- ok. 1.5 kg mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie
Mąkę przesiać do dużej miski, w zależności od rodzaju mąki może jej być potrzebne trochę mniej lub więcej, co sami ocenicie podczas wyrabiania ciasta. Mąkę połączyć z pozostałymi składnikami, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, nie powinno kleić się do dłoni.
Ciasto rozwałkować na grubość 7-10 mm i szklanką wyciąć puchate koła. Proziaki wypiekane są na tradycyjnej blasze, ale na suchej patelni na małym ogniu też wyjdą. Opiekać je często obracając, bez pośpiechu, przez kilka minut. Przy pieczeniu sporo wyrastają, prawie o 100 procent zwiększają swoją wysokość.
Wystudzić je w koszyku wiklinowym lub metalowym, aby odparował nadmiar wilgoci. Są pyszne same w sobie bez dodatków, ale świetnie komponują się z masłem, serem żółtym czy twarogiem.
Zobacz koniecznie!
