Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” blisko połowa Polaków (44 proc.) stara odżywiać się „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Wśród
44 proc. osób, które zdecydowały się na sezonowy sposób odżywiania aż 26 proc. to kobiety.
Sezonowe i świeże jest zdrowe
Produkty sezonowe postrzegane są jako zdrowe przez 60 proc. Polaków, a nieprzetworzone przez 68 proc. Dla 78 proc. zdrowa żywność kojarzy się ze świeżymi składnikami, a dla 74 proc. to przede wszystkim ta bez konserwantów.
Według raportu, aktualnie najważniejszym czynnikiem podczas zakupu produktów spożywczych i dań gotowych jest:
- jakość, na którą zwraca uwagę aż 73 proc. Polaków
- na drugim miejscu jest cena (69 proc.)
- a na trzecim smak (55 proc.)
Jakość, cena i smak to kluczowe kwestie zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.
Co Polacy lubią jeść w poszczególnych porach roku?
Jesienią i zimą najczęściej sięgamy po:
- gorące i pożywne zupy (jesień 64 proc., zima 70 proc.)
- dania obiadowe kuchni polskiej (jesień 60 proc., zima 64 proc.)
- pierogi (jesień proc., zima 53 proc.)
W okresie letnim najchętniej jemy sałatki (62 proc.). Natomiast ryby, dania z makaronem, czy mięso drobiowe z ryżem jadamy chętnie i regularnie niezależnie od pory roku.
- Sezonowość produktów jest niezwykle istotnym czynnikiem również przy komponowaniu menu cateringu dietetycznego. W chłodniejszych miesiącach w naszych zestawach częściej goszczą warzywa korzeniowe i kiszonki. Zwracamy również uwagę na to, by nasi klienci otrzymywali więcej dań do zjedzenia na ciepło. Jesienią i zimą do lodówek vendingowych dostarczamy znacznie więcej dań do podgrzania, a latem prym wiodą sałatki - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.
Sezonowe odżywianie w opinii dietetyka
- Podczas odżywiania sezonowego wykorzystujemy najsmaczniejsze w danym czasie produkty. Jedząc zgodnie z porami roku, żyjemy zdrowiej i w zgodzie z naturalnym cyklem. W ten sposób odżywialiśmy się jeszcze nie tak dawno temu. Nasi dziadkowie w piwnicach przechowywali warzywa korzeniowe, a w każdej spiżarni można było znaleźć domowe przetwory. Posiłki na bazie sezonowych produktów są nie tylko pyszne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych i witamin. – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food
Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia”
Według raportu Kukuła Healthy Food aż 60 proc. Polaków stara się zdrowo odżywiać na co dzień a 47 proc. zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Dla 48 proc. o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24 proc. jest to uprawianie sportu, a 23 proc. wymienia spokojny tryb życia.
