Karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny.
Karczochy to dobry wybór
Sezonowe warzywa warto jeść ze względu na ich świeżość i dostępność, a co za tym idzie obecność substancji odżywczych i dobrą cenę. Kupując karczochy wybierzmy warzywa małe, ale ciężkie, o listkach soczystych, twardych i zbitych. Zwróćmy też uwagę, czy nie odstają one od serca. Nie zapomnijmy przyjrzeć się kolorowi listków - jeżeli są przebarwione zdecydujmy się na inne warzywa. Młode karczochy możemy zjadać w całości, a przy starszych odsuńmy spodnie warstwy i odetnijmy twardą łodyżkę. Nie zapominajmy o skropieniu ich octem lub cytryną. Zapobiegnie to czarnieniu.
Karczochy w kuchni
„Osty o dobrym sercu” możemy przygotowywać na rozmaite sposoby – smażone, gotowane, grillowane, a nawet nadziewane! Będą dobrze smakować w towarzystwie ryb - często podaje się je z anchois, innych warzyw – na przykład kaparów lub pomidorów, oraz jako uzupełnienie sałatek czy dań z makaronem.
- Bardzo dobrym połączeniem są gotowane karczochy z dodatkiem dipów. Doskonale komponują się zarówno z sosem czosnkowym, który nada im delikatności, jak i w wyrazistej wersji, z sosem serowym – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.
Marynowane warzywa możemy wykorzystać jako przystawkę do dań mięsnych – na zimno i na ciepło. Karczochy nierzadko występują w towarzystwie cytryny (nie tylko zapobiega ona ich czarnieniu, ale także podkreśla smak), ziół i parmezanu. Zmiksowane stworzą doskonałą pastę do kanapek – możliwości jest więc wiele.
Karczochy dla dbających o linię i nie tylko
Cynaryna, inulina, kwas chlorogenowy oraz niacyna – to właśnie ze względu na te substancje w swoim składzie karczochy są cienionym składnikiem zbilansowanej diety. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza 100 gramów produktu to tylko 47 kalorii. To dobra wiadomość nie tylko dla osób dbających o linię. Cynaryna pomaga przy kłopotach z układem pokarmowym – reguluje jego działanie, przyspiesza metabolizm oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.
Dla osób chcących schudnąć, karczochy to doskonała opcja ze względu na wyjątkowe właściwości spalające lipidy.
Zawarta w karczochach inulina, podobnie jak błonnik, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i zapobiegając nagłym napadom głodu. Kwas chlorogenowy to także cenny antyoksydant, który dodatkowo zmniejsza ilość węglowodanów wchłanianych w przewodzie pokarmowym. Ostatni z dobroczynnych związków, w które bogate są karczochy to niacyna, znana jako witamina B3. Uczestniczy ona w rozpadzie kwasów tłuszczowych i reguluje poziom cholesterolu. Uważa się też, że spożywanie karczochów zapobiega rozwojowi nowotworów.
- Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziemniakach
- Należy spożyć do, najlepiej spożyć przed końcem – różnica, która ma znaczenie
- Sery na talerzach Europejczyków – rodzaje, gatunki, ciekawostki
- Co jadali nasi pradziadowie?
- Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina [WYWIAD]
- Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków? Pomidory i jabłka na czele [RAPORT]
