Jak przyrządzić szparagi?
Pieczone, ugotowane w wodzie czy na parze – przygotowanie szparagów zależy wyłącznie od naszej pomysłowości. Możemy posłużyć się sprawdzonymi przepisami lub puścić wodze fantazji i zacząć eksperymentować w kuchni.
Pamiętajmy, że białe szparagi należy obrać! Zielone są na tyle delikatne, że nie trzeba ich pozbawiać wierzchniej warstwy. Natomiast zarówno zielonym, jak i białym należy oderwać lub odciąć zdrewniałe końcówki.
Szparagi świetnie pasują jako dodatek do mięs, zapiekanek, tart warzywnych, pizz czy sałatek. Na pewno warto skorzystać z sezonu grillowego, gdyż smakują wybornie także, gdy serwujemy je jako samodzielne danie. Wystarczy oczyszczone szparagi skropić oliwą, oprószyć solą i wrzucić na kilka minut na ruszt.
Aby podkreślić ich smak, użyjmy smacznego sosu – ze względu na swoją wyrazistość, doskonały będzie np. czosnkowy lub czosnkowo-ziołowy.
Szparagi to bogactwo cennych składników odżywczych
Szparagi zawierają wysoką zawartość białka, dzięki czemu stanowią sycące danie, które zaspokoi głód na długi czas. Ich kaloryczność wynosi jedynie 18 kcal w 100 gramach, więc spokojnie możemy wprowadzić je do naszego jadłospisu będąc na diecie.
Dobrze wpływają na nasz organizm, pomagając mu sprawnie funkcjonować i przyczyniają się do poprawy stanu naszych włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawierają dużo kwasu foliowego, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących dziecko. Szparagi to również źródło sporej dawki wapnia, magnezu, potasu oraz witamin C, K, A, E i B.
Bardzo cenną substancją, która się w nich znajduje jest glutation, który wzmacnia system odpornościowy, posiada właściwości przeciwnowotworowe, a także wspomaga procesy regeneracji wielu tkanek i wątroby.
Jakie kupić i jak przechowywać szparagi?
W sklepach znajdziemy dwie odmiany: białe – łagodne i delikatne oraz zielone – cienkie, o wyrazistym i ostrym smaku. Przy zakupie musimy sprawdzić czy szparagi są świeże – mają wtedy sprężyste, jasne główki i połyskujące pędy, a po przełamaniu tryska z nich sok. Jeżeli zdecydujemy się na ich przechowanie, to powinniśmy przyciąć twarde łodygi nożem i wstawić je do lodówki w wysokiej szklance napełnionej wodą.
Pamiętajmy, że szparagowe żniwa trwają bardzo krótko, dlatego powinniśmy maksymalnie wykorzystać dobrobyt przełomu wiosny i lata. Powodów, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych, aby wprowadzić szparagi do naszej diety jest aż nadto!
Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami
Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy
Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników
Zobacz też:Grillowane szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem
Zobacz też:Czas na szparagi. Kasza jęczmienna ze szparagami i fetą [PRZEPIS]
Zobacz też:Pyszne ryby z grilla na różne sposoby [PRZEPISY]
Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Pięć pomysłów na dania z rabarbarem
Zobacz też:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz też:Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i serkiem
Zobacz też:Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla
Zobacz też:Grill bez wyrzutów sumienia, czyli jak przygotować zdrowe i smaczne potrawy na grilla
