Przepis na kapuśniaczki. Przepis podała Maria Trzaska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Nawojowej Górze. Panie częstowały tymi pysznymi kapuśniaczkami z barszczem czerwonym podczas ostatniego Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- 3 jaka
- margaryna
- 2 płaskie łyżeczki soli
Składniki na farsz
- kapusta kiszona
- tłuszcz do smażenia
- cebula
- grzyby suszone
- mięso mielone
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- jajko
- kminek
Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić, wystudzić. Wszystkie składniki wyrobić na zwarte ciasto. Poczekać chwile aż podrośnie. Rozwałkować.
Farsz. Kapustę ugotować, grzyby suszone namoczyć. Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać mięso mielone, odciśniętą kapustę, grzyby. Doprawić do smaku. Przestudzić.
Na ciasto nałożyć farsz i zwinąć w rulon jak makowiec.
Posmarować białkiem, posypać kminkiem.
Piec w 200 stopniach do zarumienienia.
Kapuśniaczki kroić po wystudzeniu. Podawać z barszczem czerwonym.
Przepisy naszych Czytelników na domowe chleby: Jak zrobić chleb na zakwasie i bez zakwasu. Sprawdzone przepisy na zakwas chlebowy i pieczenie chleba
Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!
