Domowy chleb na suchych drożdżach z oliwkami i cebulką to propozycja naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej. Zobaczcie przepis!
Chleb na suchych drożdżach z oliwkami i cebulką [PRZEPIS]
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 500 g mąki pszennej typ 480
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 100 g czarnych pokrojonych oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wykonanie
Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż drożdże się spienią. Na oliwie zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz i zioła. Dodajemy drożdże, pozostałą wodę i usmażoną cebulkę. Wyrabiamy cisto. Powinno być gęste i elastyczne. Następnie dodajemy oliwki i ponownie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste możemy dodać trochę mąki.
Ciasto przekładamy do kosza do wyrastania i pozostawiamy na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Po tym czasie ponownie zagniatamy cisto i pozostawiamy w koszu na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nacinamy na krzyż i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy jeszcze 20-30 minut.
