Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pierniczki na świąteczny stół. Jak przygotować te łakocie, by wyszły obłędnie pyszne? Przepis jest prosty!

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić domowe pierniczki? Przepis jest banalnie prosty...
Jak zrobić domowe pierniczki? Przepis jest banalnie prosty... fot. pixabay
Pieczenie pierniczków na święta czas zacząć! Piernikowe zapachy każdego roku przyciągają domowników do stołu. Nic dziwnego – to właśnie z pierniczkami kojarzą nam się święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić ten przysmak? Zobaczcie tradycyjny przepis.

Boże Narodzenie to czas pełen magii, miłości i radości. Na tę wyjątkową atmosferę składa się wiele czynników, takich jak obecność naszych najbliższych, śnieżny krajobraz za oknem, zachwycająca, mieniąca się choinka i przepyszne dania - w tym również słodkości. Puszyste serniki, słodkie, lukrowane pierniczki oraz aromatyczne ciasteczka doskonale przyozdabiają wigilijny stół. Świeże, domowe wypieki kuszą także domowników swoim wyjątkowym zapachem, jednak, aby świąteczne łakocie oczarowały domowników również smakiem, wykorzystajmy do ich tworzenia produkty wysokiej jakości.

Jak mówi ekspert z Młyna Jaczkowice – Bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka to nie tylko smaczne łakocie. To właśnie za ich pomocą możemy podzielić się miłością z najbliższymi, a wyjątkowe, aromatyczne zapachy niosą ze sobą wspomnienia z dzieciństwa, budząc w nas radosne emocje. Wypieki bożonarodzeniowe mają szczególne miejsce w naszych domach, dlatego warto zadbać by były przygotowane z jak najlepszych produktów oraz – od serca.

Przepis na tradycyjne domowe pierniczki:

Składniki

  • 2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
  • Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

Wykonanie pierniczków:
Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.

Zobacz też inne przepisy na święta Bożego Narodzenia:

Nie uwierzysz, co dawniej podawano na Wigilię:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska