Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]

madZaktualizowano 
Domowe przetwory są pyszne i zdrowe. pixabay.com
Domowe przetwory. Ponad połowa z z nas uważa, że najlepsze jest to co domowe i wykonane ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, domowe przetwory czy wypieki. Dlaczego warto się trochę „pomęczyć” i przygotować przetwory własnoręcznie?

Domowe przetwory przywodzą na myśl spiżarki naszych babć i pozwalają wrócić do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Przecież w środku zimy najbardziej smakować będzie konfitura przygotowana jeszcze latem, własnoręcznie z najlepszych w tym sezonie owoców. Smak dzieciństwa, który pamiętamy, warto urozmaicić bakaliami. Suszone owoce doskonale nadają się do domowych przetworów, dodając im wyjątkowy smak. Dlaczego więc nie spróbować w tym roku? Właśnie po to, by zimą cieszyć się smakiem jabłkowej konfitury z rodzynkami lub bakaliowego chutney’a z dodatkiem malinowych pomidorów.

Zrobione w domu smakuje lepiej

Homemade jest jednym z mikrotrendów, który na stałe wpisał się w nasz kulinarny świat. Według przeprowadzonych przez markę Bakalland badań, ponad połowa z nas uważa, że najlepsze jest to co domowe i wykonane ze sprawdzonych składników: sosy, przeciery, domowe przetwory czy wypieki. Uwielbiamy eksperymentować w kuchni, a także często wracamy do smaków naszego dzieciństwa, dodając do nich odrobinę nowoczesności. Na portalach społecznościowych z dumą pokazujemy to, co udało nam się przygotować w domowym zaciszu.

Powrót do korzeni

Dlaczego ten mikrotrend stał się tak popularny? To proste – dzięki temu, że gotujemy sami, dobrze wiemy, co znajduje się w składzie naszych dań, dbamy o ich jakość i smak, a przy okazji odkrywamy w sobie niezliczone kulinarne talenty.
- Komfortem, a zarazem prawdziwą umiejętnością, jest dziś robienie własnych domowych przetworów (według tradycyjnych receptur z nutą nowoczesności) oraz przygotowywanie domowych wypieków - podkreśla Zuzanna Skalska, analityk trendów, współtwórca Trendbooka Bakalland. - Powrót do korzeni to chyba najważniejsza rzecz, którą każdy z nas we współczesnym świecie powinien zrobić i zapamiętać. Według raportu ONZ w 2050 roku ponad 75 procent mieszkańców Ziemi będzie mieszkać w zurbanizowanych strefach – czyli megamiastach i już dziś wiadomo, że będziemy mieć problem z wyżywieniem wszystkich mieszkańców naszej planety. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie nowych trendów i nawyków żywieniowych. Jednym słowem rozpocznijmy czas powrotu do korzeni już dziś.

Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]

Przepis na konfiturę z jabłek i rodzynek z odrobiną cynamonu

Składniki na 6 słoiczków

  • 1 kg jabłek
  • 100 g Rodzynek luksusowych Bakalland
  • 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce). Następnie do garnka wlać wodę, dodać pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażyć na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie dodać rodzynki i gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę, przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 30 minut. Gotową konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę.

Domowe przetwory wracają do łask [KULINARNE TRENDY, PRZEPISY]

Przepis na bakaliowy chutney z dodatkiem chilli i pomidorów

Składniki na 6 słoiczków

  • 1 kg pomidorów
  • 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
  • 150 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
  • 100 g Śliwek Całe Owoce Bakalland
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, następnie dodać bakalie. Podsmażyć jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystkie składniki gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawić solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodać również szczyptę chilli. Następnie chutney przełożyć do słoików i pasteryzować przez ok. 20 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3