https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Grzyby 2019! Zupa kurkowa z musztardą i kurkumą [PRZEPIS]

mad
Zupa kurkowa z makaronem.
Zupa kurkowa z makaronem.
Sezon na grzyby w pełni. Warto przygotować rozgrzewającą zupę kurkową. Zobaczcie przepis.

Zupa kurkowa - przepis. Pyszna, rozgrzewająca i sezonowa. Spróbujcie!

Składniki

  • 200 g kurek
  • 800 ml bulionu
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła klarowanego
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki
  • łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki


Wykonanie

Kurki przekładamy do miski,  zasypujemy solą i zalewamy na chwilę wrzątkiem. W ten sposób piasek i inne nieczystości opadną na dno. Grzyby odcedzamy i delikatnie przesuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie makaron gotujemy 9 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem oraz natką pietruszki.

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:

Zobacz koniecznie:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska