Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Hiszpańskie pączki churros na tłusty czwartek 2024. Polacy pokochali ich smak. Jak w domu zrobić churros? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Hiszpańskie churros to propozycja pysznych pączków na tłusty czwartek. Zobaczcie przepisy na ten przysmak.
Hiszpańskie churros to propozycja pysznych pączków na tłusty czwartek. Zobaczcie przepisy na ten przysmak. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Hiszpańskie pączki churros to hit ostatnich dni! Ten przysmak z powodzeniem można przygotować w domu z okazji tłustego czwartku. Podawana tradycyjnie z sosem czekoladowym to sama rozpusta!

Hiszpanie zajadają się tymi pączkami od dawna. Spróbujcie ich i WY! Jak je zrobić? Podpowiadają nasi Czytelnicy.

Hiszpańskie pączki churros z gorącą Nutellą [PRZEPIS]

Hiszpańskie pączki churros wybornie smakują z gorącą nutellą.
Hiszpańskie pączki churros wybornie smakują z gorącą nutellą. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska

Składniki na około 20 sztuk

  • 1 szklanka wody
  • 50 g masła (3 łyżki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • szczypta soli
  • 1 szklanka z górką mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • kilka łyżek nutelli

Wykonanie
W średniej wielkości garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypać mąkę wymieszaną z cynamonem, skórką z cytryny, skórką z pomarańczy i ekstraktem z wanilii. Zdjąć z palnika i dokładnie utrzeć masę. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbić jajka i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie dużej gwiazdki. Rozgrzać olej w dużym garnku. Na olej wyciskać kawałki ciasta o długości około 10 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Pączki powinny mieć brązowy kolor. Usmażone wyjąć z oleju i odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Nutellę przełożyć do małego naczynia i podgrzewać przez chwilkę w mikrofalówce - tak aby stała się bardziej płynna. Maczać pączki w rozgrzanej nutelli - hmmmm palce lizać! Smacznego!
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

Churros, czyli pyszny hiszpański przysmak [PRZEPIS]

Hiszpańskie pączki churros.
Hiszpańskie pączki churros. Fot. Andżelika Knop

Składniki na około 20 sztuk

  • szklanka wody
  • 50 g masła 
  • 2 łyżki cukru demerara
  • szczypta soli
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jajka
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do oprószenia

Wykonanie
Do garnka wlać wodę, dodać masło, cukier i sól. Gotować do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i ekstraktem z wanilii. Następnie zdjąć garnek z ognia i utrzeć ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstawić ciasto do przestygnięcia. 
Do wystudzonej masy dodać jajka, następnie zmiksować dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste. 
W dużym garnku rozgrzać olej. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany olej wyciskać churros. Smażyć około 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsypać delikatnie cukrem. Najlepiej smakują z sosem czekoladowym.
Przepis Andżeliki Knop

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska