MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

mad
Zobaczcie przepisy na wielkanocne jajka faszerowane.
Zobaczcie przepisy na wielkanocne jajka faszerowane. Paweł Epler
Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Jajka z różnymi farszami cieszą się od lat niesłabnącą popularnością na wielkanocnych stołach. Według Światowej Organizacji Zdrowia bez obawy o swoje zdrowie możemy zjadać nawet 10 jajek tygodniowo (wliczając w to także jajko zawarte w ciastach, makaronach, itp.). Wielu z nas w ciągu tygodnia często pomija spożywanie jaj w czystej postaci, dlatego kilka dodatkowych sztuk w czasie świąt nikomu nie zaszkodzi. Tym bardziej, jeśli zmienimy kaloryczny majonez do jajek na pyszne farsze!

Jajka faszerowane przepisy.

Jajka są symbolem Wielkanocy. Jak zrobić jajka faszerowane? Jaki jest najlepszy przepis na jajka faszerowane? Czym faszerować jajka? Zobaczcie przepisy na najlepsze jajka faszerowane naszych Czytelników.

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

Kolorowe jajka faszerowane Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżeczki wasabi
  • łyżka buraczków
  • 3 łyżki utartego chrzanu
  • koperek, szczypiorek do dekoracji

Wykonanie
Jajka przekroić, wyjąć żółtka i rozgnieść widelcem. Roztarte żółtka podzielić na 3 części - do jednej dodać wasabi, do drugiej buraczki, do trzeciej chrzan. Wymieszać każdą oddzielnie i w ten sposób uzyskamy farsz do jajek o różnych kolorach. Jajka efektownie wyglądają ułożone na talerzu i posypane szczypiorkiem.

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

Jajka faszerowane. Przepis na musztardowe jajka Katarzyny Krawczyk

Składniki

  • 4 jajka 
  • 5 niewielkich pieczarek 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • sól, pieprz 

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. Pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na patelni na odrobinie masła. Jajka obrać, przekroić na pół. Delikatnie wyciągnąć żółtka i przełożyć do miseczki. Do żółtek dodać 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz i rozetrzeć na gładką masę. Z masy uformować 8 kulek i włożyć do białek w miejsce żółtek. 

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

Wielkanocne jajka faszerowane awokado i zielonym groszkiem Agnieszki Delkowskiej [PRZEPIS]

Składniki

  • jajka ugotowane na twardo
  • awokado
  • zielony groszek
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz

Wykonanie
Żółtka połączyć z awokado, groszkiem i jogurtem. Zblendować na gładką masę. Można dodać koperku. Doprawić solą i białym pieprzem. Do jajka szprycą cukierniczą nakładać farsz. Dodać po kilka groszków do dekoracji.

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

Jajka faszerowane pieczarkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 świeżych pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, vegeta do smaku

Wykonanie
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

Wielkanocne jajka faszerowane chrzanem i imbirem Joanny Kądziołki [PRZEPIS]

Składniki

  • 10 ugotowanych jajek
  • 3 łyżki chrzanu
  • imbir do smaku
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta posiekanego rozmarynu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego


Wykonanie

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie. Następnie dobrze wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek. Każde jajko pokroić na połówkę, żółtka wyciągnąć i odłożyć do wyższego pojemnika. Następnie dodać do niego chrzan, majonez, posiekany drobno świeży rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu, odrobinę imbiru. Całość zblendować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć na białka jajek.

Jajka faszerowane Wielkanoc 2024. Zobacz najlepsze przepisy naszych Czytelników. Takich jaj jeszcze nie jadłeś!

Jajka faszerowane na zielono Andżeliki Knop [PRZEPIS]


Składniki

  • średni brokuł
  • 150 g sera feta
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g rukoli
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sok z połowy cytryny
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.

Zobacz też:Domowe wędliny. Biała kiełbasa z karkówki, schabu i boczku

Zobacz też:Jak zrobić pyszną, domową pasztetową

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska