Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka. Stanowią przede wszystkim źródło energii, ale także budują tkanki i komórki. Spośród składników odżywczych tłuszcz stanowi główne źródło energii, ponieważ zawiera dwa razy więcej kalorii niż białka czy węglowodany (1 gram tłuszczu to 9 kilokalorii, 1 gram białka i węglowodanów to 4 kilokalorie). Obecność tłuszczu w diecie umożliwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E, K oraz wspomaga procesy trawienne i prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego. Organizm natychmiast wykorzystuje tłuszcz jako energię lub gromadzi go jako materiał zapasowy w tkance tłuszczowej.
Odpowiednia ilość tłuszczu w diecie jest konieczna do prawidłowego przebiegu procesów życiowych naszego organizmu. Dopiero nadmierne jego spożycie może prowadzić do nadwagi, otyłości czy chorób, takich jak miażdżyca czy cukrzyca. Ile tłuszczu powinniśmy zjadać ? - W diecie podstawowej tłuszcz powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne w 25-30 procentach - mówi Olga Chaińska.
Tłuszcze w diecie mogą być pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Źródła tłuszczu zwierzęcego w diecie to wszystkie produkty, które pozyskujemy od zwierząt, czyli mięsa, podroby, mleko, masło, smalec, sery żółte i to one zawierają najwięcej tłuszczów nasyconych. Natomiast źródła tłuszczu roślinnego to awokado, oliwki, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika, oleje roślinne.
Tłuszcze nasycone to te, na które musimy uważać, ponieważ ich spożywanie w nadmiarze powoduje odkładanie złego cholesterolu, czyli frakcji LDL, co może wpływać na tworzenie się blaszki miażdżycowej, a tym samym prowadzić do miażdżycy, zawału czy udaru.
Jak ograniczyć tłuszcze nasycone w diecie? Oto sprawdzone sp...
10 procent podaży energetycznej tłuszczów nasyconych w przypadku diety 2000 kilokalorii to maksymalnie 22 gramy tych tłuszczów dziennie.- Na etykietach, według rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady, musi znaleźć się informacja na temat ilości kwasów tłuszczowych nasyconych w danym produkcie, dlatego czytajmy etykiety! Niestety informacja o kwasach nienasyconych nie jest obowiązkowa, dlatego może być na etykiecie, ale nie musi - przybliża nasza ekspertka.
Udowodniono naukowo, że zamiana tłuszczów nasyconych na nienasycone sprzyja w utrzymaniu prawidłowej kondycji układu krwionośnego. Starajmy się zatem to je właśnie włączać do naszego codziennego jadłospisu.
Tłuszcze typu trans
Bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie mają tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych. Powodują wzrost stężenia złego cholesterolu i obniżenia poziomu dobrego cholesterolu. Takie izomery występują w słodyczach. Zawarty w nich olej palmowy na etykiecie określany jest „olejem roślinnym” lub „tłuszczem roślinnym utwardzonym”. To sprytna taktyka producenta. Tak naprawdę to źródło nasyconych kwasów tłuszczowych typu „trans”.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ TAKŻE: INFO Z POLSKI. Dwaj chłopcy nie żyją, bo weszli na cienki lód i nagi mężczyzna na ulicach Włocławka
(Źródło:vivi24)