FLESZ - Dlaczego nie należy jeść owoców prosto z krzaka
- Winnica jest miejscem edukacyjno-badawczym, do którego studenci przyjeżdżają na praktyki. Uczą się pielęgnacji winorośli, poznają szczepy, uczestniczą w zbiorach winogron. A wino jest dodatkowym produktem tych działań edukacyjnych. Mamy 12 szczepów winorośli i robimy kilka rodzajów win zarówno białych jak i czerwonych - mówi dr inż. Przemysław Banach, zajmujący się uniwersytecką winnicą.
Winnica Garlicki Lamus ma około 1 hektara powierzchni. Winogrona są zbierane metodą tradycyjną. Sama produkcja wina odbywa się w warunkach uniwersyteckich, w piwnicach starej chłodni doświadczalnej przy al. 29 Listopada. Wina fermentują w nowoczesnych tankach ze stali nierdzewnej.
Rocznie powstaje tu około 5 - 6 tysięcy butelek wina. Są produktem promocyjnym, ale dostępnym w sprzedaży. Można je kupić w sklepie uniwersyteckim oraz kilku krakowskich sklepach, kawiarniach i restauracjach.
Uniwersyteckie Grono oraz kilka innych win z tej winnicy docenili specjaliści. Obok wyróżnienia przyznanego przez LGD Korona Północnego Krakowa, w tym roku w Jaśle na Święcie Polskiego Wina uniwersyteckie produkty otrzymały medale srebrny i brązowy.
Kobylany mają 620 lat. Seniorzy wspominali dawne czasy i pos...
- Spektakularna rekonstrukcja obrony zamku Tenczyn w Rudnie
- Niezwykłe święto czosnku w Małopolsce. Zobacz, co się działo
- 85-letnia Orkiestra Dęta z Przegini świętowała jubileusz
- Niezwykłe misterium pokutne w Zalasie [GALERIA]
- Wielkie bolechowickie świętowanie z dobroczynnością i gwiazdami
- Święto Baby w Racławicach [ZDJĘCIA]
