Przepisem na makaron z cukinii podzieliła się Magdalena Jarzynka Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”
Składniki
- 2 kolorowe cukinie: zielona i żółta
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 200 g piersi z kurczaka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć końce i specjalną obieraczką lub temperówką do warzyw przygotować makaron z cukinii.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki, doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Dodać drobno posiekaną cebulkę i czosnek, szczyptę soli, smażyć ok. 1-2 minuty. Dodać kawałki kurczaka i smażyć kolejne 2 minuty. Wlać śmietankę i zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dorzucić natkę pietruszki oraz makaron z cukinii, wymieszać, dusić jeszcze 1 minutę i nałożyć na talerze.
Zobacz też:Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti?
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też:Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?
Zobacz też:Z czym najlepiej łączyć grzyby?
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Źródło: Dzień Dobry TVN