Przepisem na kluski ze śliwkami podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Jachówce.
Koło Gospodyń Wiejskich w Jachówce (gmina Budzów) zrzesza 30 pań, które aktywnie angażują się w życie lokalnej społeczności, pielęgnują tradycję i kulturę. – Panie pysznie gotują, ogrody pielęgnują, haftują, tworzą bibułkowe kwiaty, prowadzą kronikę koła, uczestniczą w procesjach kościelnych, piszą wiersze, same wiją wieńce dożynkowe czy robią palmy – mówi Maria Strączek, sekretarz KGW. Przewodniczącą koła jest Celina Burliga.
Składniki
- 10 dużych ziemniaków
- śliwki (suszone lub świeże)
- słonina lub podgardle na skwarki
- sól
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć, wygnieść przez płótno. Odcedzoną wodę zlać, a pozostały na spodzie krochmal dodać do wygniecionych ziemniaków. Wyrobić ciasto. Śliwki wkładać w ciasto ziemniaczane,formować kulki. Ugotować w osolonej wodzie i podawać ze skwarkami.
Zobacz też:Jadło chłopskie, czyli ziemniaki z boczkiem, kiełbasą i cebulą
Zobacz też: Kuchnia początku XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też:TOP 10 typowo małopolskich dań według naszych Czytelników
Zobacz też:Omlet rodzinny Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Tradycyjne racuchy z jabłkami Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Najlepsza wiśniówka z Wiśnowej! Przepis Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Przepis na szybką konfiturę z dyni
Zobacz też:Przepisy na zupy z dyni
Zobacz też:Jak zrobić domowy sos do spaghetti na zimę
Zobacz też:10 pomysłów na przetwory z ogórków
Zobacz koniecznie:Jak przygotować domowy przecier pomidorowy na zimę
Zobacz też:TOP 10 dań z buraków naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Źródło: Dzień Dobry TVN