- Jest to przepis dla pasjonatów przetworów. Dla osób szukających nowych smaków i lubiących eksperymenty – mówi Andrzej Łukańko.
Składniki
- 1 kg ogórków
- 4 łyżki gotowej przyprawy do kiszenia ogórków
- 2 łyżeczki drobnej morskiej soli
- garść liści aroni, winogrona, dębu, porzeczki czarnej, chrzanu,orzecha włoskiego, wiśni, gałązka lubczyku, łodyga kopru, łodyga kopru włoskiego
- torebka 3-5 l na mrożonki
Wykonanie
Ogórki wymoczyć w wodzie 12 godzin. Następnie wysuszyć i obciąć końcówki, ponieważ wtedy stracą goryczkę i wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól.
Ogórki włożyć do torby, dodać gotową przyprawę do kiszenia ogórków oraz pozostałe składniki. Wszystko to posypać równo solą.
Szczelnie zamknąć torebkę, potrząsnąć nią, lekko ugnieść (z wyczucie, aby ją nie podziurawić).
Chodzi o to, aby sól dotarła do każdego ogórka.
Torebkę z zawartością włożyć na 8 godzin do lodówki.
Następnie trzymać ją dobę w temperaturze pokojowej.
Ogórki są gotowe! Przechowywać w lodówce.
Zobacz koniecznie!

Wideo