Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne inaczej, czyli kiszone na sucho [PRZEPIS]

Andrzej Łukańko
Andrzej Łukańko
Przepis na ogórki małosolne inaczej , czyli kiszone na sucho.

- Jest to przepis dla pasjonatów przetworów. Dla osób szukających nowych smaków i lubiących eksperymenty – mówi Andrzej Łukańko.

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 4 łyżki gotowej przyprawy do kiszenia ogórków
  • 2 łyżeczki drobnej morskiej soli
  • garść liści aroni, winogrona, dębu, porzeczki czarnej, chrzanu,orzecha włoskiego, wiśni, gałązka lubczyku, łodyga kopru, łodyga kopru włoskiego
  • torebka 3-5 l na mrożonki

Wykonanie
Ogórki wymoczyć w wodzie 12 godzin. Następnie wysuszyć i obciąć końcówki, ponieważ wtedy stracą goryczkę i wytworzy się wilgoć, która rozpuści sól.
Ogórki włożyć do torby, dodać gotową przyprawę do kiszenia ogórków oraz pozostałe składniki. Wszystko to posypać równo solą.
Szczelnie zamknąć torebkę, potrząsnąć nią, lekko ugnieść (z wyczucie, aby ją nie podziurawić).
Chodzi o to, aby sól dotarła do każdego ogórka.
Torebkę z zawartością włożyć na 8 godzin do lodówki.
Następnie trzymać ją dobę w temperaturze pokojowej.
Ogórki są gotowe! Przechowywać w lodówce.

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska