Fasola drobna po meksykańsku [PRZEPIS]
Składniki:
- 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
- 1 cebula posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1-3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
- 500 ml bulionu
- 1 awokado pokrojone w plastry
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie miękka. Podczas gotowania obserwujemy, czy nie należy dolać wody.
Pomidory mieszamy z czerwona cebulą, awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
Gdy fasola dojdzie, nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
Podajemy z przypieczoną tortillą lub bagietką.

Wideo