https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na danie w jednym garnku. Fasola drobna po meksykańsku [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Fasola drobna po meksykańsku to pomysł na szybki obiad jednogarnkowy.
Fasola drobna po meksykańsku to pomysł na szybki obiad jednogarnkowy. Fot. materiały prasowe
Dobrze znana fasola w nietypowej wersji – pikantnej. Meksykańska potrawka z fasoli z dodatkiem awokado, pomidora, papryki i czerwonej cebuli to doskonały sposób na szybki obiad lub wyrazistą kolację. Zobaczcie przepis!

Fasola drobna po meksykańsku [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g białej fasoli drobnej (np. marki Halina)
  • 1 cebula posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1-3 papryczki chili (w zależności jak ostre dania lubimy)
  • 500 ml bulionu
  • 1 awokado pokrojone w plastry
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pęczek kolendry lub pietruszki drobno posiekanej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc i odcedzamy.
Cebulę smażymy z czosnkiem i posiekanym chili. Dodajemy 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki oraz fasolę. Zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli i całość gotujemy aż fasola będzie miękka. Podczas gotowania obserwujemy, czy nie należy dolać wody.
Pomidory mieszamy z czerwona cebulą, awokado oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
Gdy fasola dojdzie, nakładamy na talerze i podajemy z salsą z pomidorów i awokado.
Podajemy z przypieczoną tortillą lub bagietką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska