https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na kaszankę: smakowite grzanki z kaszanką, salsą z buraka i mango oraz sałatką mikro ziół [PRZEPIS]

mad
Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej.
Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej. materiały prasowe
Kaszanka to doskonale znana w Polsce wędlina – jedni ją uwielbiają, inni nawet nie chcą jej spróbować. Wariacją dla tej wypieczonej na ruszcie podawanej z musztardą, będą pyszne grzanki podawane z kaszanką na ciepło i salsą z buraka i mango w kompozycji z sałatką z mikro ziół.

Kaszanka gości na polskich stołach od wieków i chociaż na początku traktowano ją dość nieufnie, dziś jest symbolem tradycyjnej kuchni. Od kilku lat coraz częściej pojawia się na grillu, pikniku, a nawet wytwornych bankietach.

Kaszanka: skąd się wzięła?

Kaszanka wbrew pozorom nie jest naszą rodzimą potrawą – pomysł na ten przysmak przywędrował do nas najprawdopodobniej z Niemiec lub Danii w XVII wieku. Podobna potrawa „black pudding” cieszy się popularnością wśród Brytyjczyków, którzy jadają ją głównie na śniadania.

Kaszanka znana jest w naszym kraju także pod innymi nazwami: dla przykładu na Kaszubach czy Śląsku nazywa się ją krupnikiem lub krupniokiem.

– Odpowiednio przygotowana kaszanka jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza i magnezu. Zawiera także białko, cynk i potas – zwłaszcza ta z dodatkiem kaszy gryczanej - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Kaszankę można przyrządzić na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno z grilla, jak i z piekarnika czy patelni, z jabłkiem, boczkiem lub pomidorami. Niektórzy serwują ją z jajkiem i pieczarkami. Można też przygotować smaczne pierogi i naleśniki z farszem z kaszanki. Wszystko zależy od tego, co lubimy.
- Ciekawostką jest fakt, że kaszanka jest tak popularna, że ma nawet swoje własne święto – 1 maja oprócz Święta Pracy obchodziliśmy także Dzień Kaszanki, który jednocześnie oficjalnie rozpoczął sezon grillowy – mówi Małgorzata Wódkiewicz.

Grzanki z kaszanką podawane z salsą z buraka i mango i sałatką mikro ziół [PRZEPIS]

Składniki

  • 1/2 opakowanie kaszanki gryczanej ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • garść micro ziół (może być mieszanka)
  • 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki
  • oliwa
  • sól i pieprz
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wykonanie
Kaszankę wyciągnąć z osłonki. Cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju cebulę przez 2 minuty dodać do niej kaszankę i smażyć kolejne 5 minut. Kromki chleba skropić oliwą i grillować aż się ładnie przyrumienią.
Buraki pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić tak samo jak buraki. Tuż przed podaniem połączyć buraki, mango, pietruszkę, musztardę, miód i ocet.
Micro zioła skropić oliwą i octem, doprawić solą.
Kaszankę nałożyć na grillowaną kromkę chleba, udekorować sałatką i podawać z salsą.
Smacznego!

Zobacz też:Kaszanka z grilla według pomysłu Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska

Zobacz też:Grillowane jabłka nadziewane kaszanką

Zobacz też:Dania mięsne. TOP 12 dań z wieprzowiną i wołowiną naszych Czytelników

Zobacz też:Potrawy z kurczaka. TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz też:Przepisy na pyszne ciasta z rabarbarem

Zobacz też:TOP 7 deserów bez pieczenia z truskawkami

Zobacz też:Zobacz TOP 10 przepisów na dania z truskawkami

Zobacz też:Botwinka. Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]

Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe

Zobacz też:Sernik na zimno: przepisy

Zobacz koniecznie:Jak przygotować szparagi? Trzy pomysły na pyszne dania z zielonymi szparagami

Zobacz koniecznie:Zupa ze szparagów białych lub zielonych – przepisy

Zobacz koniecznie:Przepisy na szparagi. Zobacz TOP 10 propozycji naszych Czytelników

Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Woła Jacuś koleżankę. Chodź pokażę ci kaszankę. Koleżanka jednak wolała. Salcesonik generała.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Kraków świętuje 35 lat samorządu. "Mieszkańcy czują się współgospodarzami miasta"

Kraków świętuje 35 lat samorządu. "Mieszkańcy czują się współgospodarzami miasta"

Próbował zamordować swoją partnerkę w pensjonacie w Zakopanem. Grozi mu dożywocie

Próbował zamordować swoją partnerkę w pensjonacie w Zakopanem. Grozi mu dożywocie

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska