Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na letni deser. Ciasto czekoladowe z cukinią – bez mąki i cukru. Spróbuj, a nie pożałujesz! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Dietetyczne ciasto z cukinią. Zobacz przepis.
Dietetyczne ciasto z cukinią. Zobacz przepis. Fot. Sylwia Ładyga
Czy wiecie, że cukinia to doskonałe warzywo do ciast? Poniżej znajdziecie przepis na wilgotne i proste ciasto z cukinią właśnie. Do tego dietetyczne – bez mąki i cukru.

Ciasto czekoladowe z cukinią to coś co łasuchy kochają najbardziej! A to jest w dodatku dietetyczne – bez mąki i cukru! Skusicie się?

Dietetyczne ciasto czekoladowe z cukinią

Dietetyczne ciasto czekoladowe z cukinią.
Dietetyczne ciasto czekoladowe z cukinią. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki na tortownicę 18-20 cm:

  • cukinia – ok. 250 g
  • płatki owsiane zmielone na mąkę– 1 szklanka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kakao – 3 łyżki
  • miękki banan – 2 sztuki
  • daktyle suszone – ok. 150 g
  • masło orzechowe  – 4 łyżki
  • jajka – 3 sztuki

Wykonanie ciasta
Cukinię ścieramy  na średnich oczkach, oprószamy szczyptą soli, odstawiamy na kilkanaście minut, odciskamy.
Płatki owsiane zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię.
Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy.
Pieczmy ok. 35 minut w 180C.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!
 
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Przypomnijmy. Cukinia jest produktem niskokalorycznym zawierającym potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowe widzenie. Cukinia to niskokaloryczne warzywo, które w porcji 100 g zawiera tylko 17 kcal. W tym warzywie znajdziemy również 1,2 g białka, 2,2 g węglowodanów, znikome ilości tłuszczu (0,1 g) a także 1 g błonnika pokarmowego. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne. Na surowo można ją jeść w sałatkach, doskonała po ugotowaniu, a w formie kiszonej lub marynowanej dobrze zastępuje ogórka. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do ciast!

Polecamy:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska