Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Składa się zaledwie z kilku składników – głównie z ryżu i soczewic, często podawana jest również z jogurtem. Stanowi błyskawiczne danie, które może być również dodatkiem do sałatki.
Składniki:
- 2 saszetki mieszanki ziaren z soczewicą (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
- ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 2 cebule
- 100 g mąki
- olej
Sos
- 1 jogurt grecki
- 1 ogórek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól
Wykonanie:
W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość. Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.
Zobacz koniecznie!
