Pomysł na obiad. Bliskowschodnia mujaddara z smażoną cebulką i sosem jogurtowym

opr. Magda Smoleń
Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Zobaczcie przepis i zróbcie to aromatyczne danie w domu.
Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Zobaczcie przepis i zróbcie to aromatyczne danie w domu. Fot. materiały prasowe
Przenieś odrobinę kuchni świata do własnego domu! Dziś polecamy danie mujaddara, czyli libański ryż z soczewicą i cebulką. Proste, pyszne i niezwykle aromatyczne danie. Zobaczcie przepis!

Mujaddara to niezwykle popularne danie na bliskim wschodzie. Składa się zaledwie z kilku składników –  głównie z ryżu i soczewic, często podawana jest również z jogurtem. Stanowi błyskawiczne danie, które może być również dodatkiem do sałatki.

Czytaj także

Składniki:

  • 2 saszetki mieszanki ziaren z soczewicą (np. MIX Ziaren z ryżem arborio i soczewicami marki Halina)
  • ½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 cebule
  • 100 g mąki
  • olej

Sos

  • 1 jogurt grecki
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Wykonanie:
W garnku lub rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Cebulę kroimy w piórka i obsypujemy mąką. Smażymy partiami na złoto. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku kuchennym.
Do suchego garnka wsypujemy kumin i kolendrę, podgrzewamy delikatnie do momentu aż zaczną intensywnie pachnąć. Dodajemy mieszankę ziaren i prażymy przez parę sekund. Dodajemy kurkumę, cynamon, cukier, oliwę, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy 500ml wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i zostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem.
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, liśćmi mięty, sokiem z cytryny, oliwą oraz ogórkiem startym na tarce. Doprawiamy solą.
Do ugotowanej mujaddary dodajemy połowę smażonej cebuli i mieszamy całość. Podajemy obsypane smażoną cebulą i z sosem jogurtowym.

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Ogródki działkowe znów na topie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3