Pomysł na obiad. Lazania z kurczakiem, pieczarkami i oscypkiem [PRZEPIS]

mad
Lazania z kurczakiem, pieczarkami i oscypkiem
Lazania z kurczakiem, pieczarkami i oscypkiem Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska
Lazania to płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasycznie podaje się ją z farszem mięsnym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby nieco zmodyfikować to danie i podać z kurczakiem i oscypkiem! Zobaczcie przepis!

Popularny makaron „lazania” można przekładać różnym farszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej na makaron z kurczakiem i… oscypkiem!

Składniki

  • pierś kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • cebula duża
  • 200 g oscypka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 płatów lasagne
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos a'la beszamelowy

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie
Sos beszamelowy. Do garnka wlać mleko i je podgrzać. Masło wymieszać dokładnie z mąką, tak żeby nie było grudek. Do gorącego mleka dodać masło z mąką i przyprawy i wymieszać aż do rozpuszczenia się masła. Sos powinien zgęstnieć.
Farsz. Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę również. Pieczarki pokroić w "talarki". Oscypka zetrzeć na tarce.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić kurczaka, pieczarki i cebulę. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec wrzucić kukurydzę i wymieszać.
W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu ułożyć 2 płaty lasagne (takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wyłożyć połowę farszu, posypać 1/3 sera. Następnie ułożyć 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Pokryć płatami makaronu, polać beszamelem i posypać serem i papryką.
Zapiekać w 180 stopniach przez około 30 min.

Tokio Raport - rozmowa z Karoliną Pęk

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jolka

Lubię bardzo, ale kurczak musi być dobrej jakości, jak np kurczak sielski który nie ma w sobie chemii

Dodaj ogłoszenie