Makaron z krewetkami w maśle i czosnku to propozycja na szybki i niebanalny obiad. Przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.
Składniki na 2 porcje
- 250 g mrożonych krewetek
- 200 g makaronu spaghetti
- ok. 3-4 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Krewetki rozmrozić. Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię. Smażyć bardzo krótko.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody. Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlać pozostawioną z makaronu wodą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać.
