MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Prosty i szybki makaron spaghetti z krewetkami w maśle i czosnku [PRZEPIS]

mad
Makaron z krewetkami w maśle i czosnku to pomysł na szybki obiad.
Makaron z krewetkami w maśle i czosnku to pomysł na szybki obiad. Fot. Patrycja Fudalewka-Jasińska
Czosnek i masło to idealne dodatki do krewetek. Pamiętajmy, że krewetki mrożone dostępne w sklepach, zwykle są już oczyszczone i nie wymagają obróbki. Zobaczcie przepis na makaron z krewetkami!

Makaron z krewetkami w maśle i czosnku to propozycja na szybki i niebanalny obiad. Przepis naszej Czytelniczki Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej.

Składniki na 2 porcje

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 200 g makaronu spaghetti
  • ok. 3-4 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie
Krewetki rozmrozić. Mrożone krewetki są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki wrzucić na patelnię. Smażyć bardzo krótko.
W międzyczasie ugotować makaron.
Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody. Do krewetek dodać pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlać pozostawioną z makaronu wodą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać i można podawać.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska