Tosty francuskie na słodko w formie apetycznego tortu na śniadanie? Dlaczego nie! To nie tylko pożywne i zdrowe śniadanie, ale także doskonała metoda na niemarnowanie żywności – do ich przyrządzenia możemy wykorzystać nawet kilkudniowe pieczywo. Wstępnie namoczone w ekologicznym mleku, z dodatkiem aromatycznego miodu i świeżych owoców, stanowić będą solidną dawkę energii na cały dzień.
Składniki:
- 6-7 kromek pieczywa pszennego
- 125 ml mleka ekologicznego BIO OSM Piątnica
- świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
- 2 jajka
- 2-4 łyżki miodu
- cynamon
- olej rzepakowy do smażenia
- świeża mięta do dekoracji
Wykonanie:
Do mleka dodać jajka, cynamon i dokładnie wymieszać. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
Udekorować listkami świeżej mięty.
Zobacz koniecznie: Pomysł na śniadanie – aromatyczna frittata i przepyszna shakshuka
Zobacz też:Przepisy na szybkie i zdrowe śniadanie: pasty kanapkowe
Zobacz też:Pomysł na śniadanie: pasta z pieczonej dyni
Zobacz też:Panzanella, czyli toskańska sałatka z dojrzałych pomidorów i chleba
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z ryżem naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przetwory na zimę: ogórki, papryki, pomidory, kapusta. TOP 10 przepisów naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 letnich, pysznych zup naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Przepisy na przetwory z pomidorów: przeciery, ketchupy, sosy, pomidory suszone w oliwie
Zobacz koniecznie: TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników

Wideo