Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na szybki i tani obiad. Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem [PRZEPIS]

mad
Kluski kładzione to szybki i tani obiad.
Kluski kładzione to szybki i tani obiad. Katarzyna Jaworek
Przepis na kluski kładzione.

Kluski kładzione to pyszne, aczkolwiek nieco zapomniane danie. - Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Każdemu będą smakować – zapewnia nasza Czytelniczka Katarzyna Jaworek, autorka bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”.

Składniki

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki wody
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 70 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól

Wykonanie
Jajko dokładnie wymieszać z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.
Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotować 5 minut. Odcedzić i wyłożyć na talerz. Kluski posypać cukrem.
Masło przełożyć do garnuszka i zarumienić. Wymieszać z cynamonem. Masełkiem polać kluski.

Polecamy sprawdzone przepisy naszych Czytelników:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska