Sprawdzone przepisy na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Zobacz przepis na:
- Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
- Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół
- Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami na świąteczny stół

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1/2 kg mąki zamojskiej
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18 proc.
- 2 jajka
- wrzątek, szczypta soli
Składniki na farsz
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 10 dag suszonych podgrzybków
- 10 dag słoniny
- cebula
- przyprawy
Wykonanie
Ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka i dodać śmietanę. Zarobić nożem i do połączonych składników dodać wrzątek. Ciasto wyrobić do gładkości, aż zrobi się elastyczne.
Farsz. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie kilkakrotnie ją odlewając, aż woda będzie czysta. Grzyby ugotować, następnie odcedzić i pokroić w kostkę.
Kapustę ugotować do miękkości (jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, to w trakcie gotowania odlać wodę) dodając kilka ziaren kminku, liść laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego. Ugotowaną kapustę odcedzić i lekko odcisnąć z nadmiaru wody. Słoninkę pokroić w drobną kostkę i stopić. Dodać drobno posiekaną cebulę i lekko zarumienić. Do tak przygotowanej omasty dodać kapustę i grzyby. Przyprawić do smaku. Całość dusić, ciągle mieszając, aby odparować nadmiar wody z farszu. Ulepić pierogi.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami suszonymi na wigilijny stół [PRZEPIS]
Składniki na ciasto na pierogi
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 5 dag margaryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Kruche pierogi z kapustą i pieczarkami na świąteczny stół [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz
- opakowanie kiszonej kapusty (ok. 400 g)
- 500 g pieczarek
- cebula
- oliwa
- sól, pieprz
Dodatkowo
- jajko
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i masło pokrojone w małe kawałki. Następnie dodaj jajka roztrzepane z śmietaną. Zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleiło do rąk, dodaj więcej mąki. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Farsz: Pieczarki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podduś na niewielkiej ilości oliwy. W tym czasie pokrój kapustę. Gdy pieczarki będą już prawie miękkie, dodaj kapustę i duś jeszcze ok. 15 minut.
W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i podsmaż ją. Gdy kapusta zmięknie, dodaj przesmażoną cebulkę, przypraw solą i pieprzem. Odstaw farsz do przestygnięcia.
Ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj z niego niewielkie koła (lub kwadraty). Na każdego z nich wyłóż niewielką ilość ciasta, a następnie sklej brzegi. Pierogi wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W kubeczku roztrzep jajko. Posmaruj nim każdego pieroga.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pierogi piecz ok. 20 minut. Podawaj z sosem czosnkowym.
Przepis Andżeliki Knop
Zobacz inne przepisy Czytelników Gazety krakowskiej na dania na święta Bożego Narodzenia 2020:
