Poprosiliśmy Aleksandra Zachutę o przepis na szybką i prostą babkę wielkanocną bez drożdży.

Szybka baba wielkanocna bez drożdży [PRZEPIS]
Składniki
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki alkoholu ( np. rumu) lub octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z jednej cytryny
Czytaj też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli kulinarny Kraków kontra reszta świata
Wykonanie
Masło (powinno być miękkie) włóż do miski wraz z cukrem. Ucieraj około 10 minut. Po tym czasie dodawaj po jednym jajku dalej ucierając.
Następnie wsyp obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj alkohol (lub ocet), olej i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą.
Formę do babki natłuść i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Gotowe ciasto wlej do formy do ok. 2/3 wysokości. Włóż do piekarnika i piecz w 190 stopniach (funkcja góra/dół) przez około godzinę (do suchego patyczka).
Jeśli ciasto zostało, to możesz z niego upiec świąteczne muffinki. Należy je piec przez około 30 minut.
