Włoskie paluszki grissini z szynką dojrzewającą i bazylią wypiekane z mieszanki bezglutenowej do pizzy, z dodatkiem szynki i świeżej bazylii to prawdziwy przysmak, który zasmakuje nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej. Można przygotować je zarówno z maki bezglutenowej jak i zwykłej.
Składniki:
- opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej)
- 150 ml wody
- 25 g świeżych drożdży
- 10 g oleju lub oliwy
- 1 opakowanie szynki dojrzewającej
- świeża bazylia
Wykonanie:
Rozpuścić 25 g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250 g mieszanki do wypieku pizzy lub zwykłej mąki pszennej i wymieszać.
Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość.
Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Upieczone grissini zawinąć w szynkę oraz bazylię.
Smacznego!
