Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczny makowiec bez jajek, cukru i mąki. Za to z dodatkiem miodu, bakalii i bananów. Zobaczcie przepis!

opr. Magda Smoleń
Świąteczny makowiec bez jajek, cukru i mąki. Za to z dodatkiem miodu, bakalii i bananów. Zobaczcie przepis!
Świąteczny makowiec bez jajek, cukru i mąki. Za to z dodatkiem miodu, bakalii i bananów. Zobaczcie przepis! Fot. Dorota Wójcicka
Zdrowsza wersja tradycyjnego makowca na święta. Nie zawiera cukru, mąki i jajek. Za to ma w sobie banany, mnóstwo bakalii, a polany jest marcepanową polewą z dodatkiem daktyli. Makowiec jest obłędnie pyszny.

Świąteczny makowiec bez jajek, cukru i mąki [PRZEPIS]

Składniki:

  • 150 g zmielonego maku
  • 150 ml mleka
  • 2 małe banany
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki jagód goji
  • 4 płaskie łyżki błyskawicznej kaszki manny

Składniki na polewę:

  • 100 g marcepanu
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • płatki migdałowe do posypania po wierzchu

Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zaraz wsypać zmielony suchy mak, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
Banany zmiksować blenderem, dodać do ostudzonego maku. Wlać miód, rozpuszczone masło, wymieszać łyżką. Dodać rodzynki, orzechy laskowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, jagody goji, ponownie wymieszać. Wsypać błyskawiczną kaszkę mannę, jeszcze raz wymieszać.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21-22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 45-50 minut. Ostudzić.
Do rondla wlać śmietankę kremówkę, dodać rozdrobniony marcepan. Podgrzewać, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej polewy (można w razie potrzeby dodać o łyżkę kremówki więcej). Gorącą polewą polać makowiec, wyrównać. Zaraz posypać płatkami migdałowymi.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga „Daktyle w czekoladzie”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska