Przepis na ciekawą przekąskę: gruszki z serem i sosem.
Składniki
- 4 gruszki
- około 60 g sera gorgonzola
- 8 orzechów włoskich
- 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
- 1 łyżka kakao DecoMorreno
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pestki granatu do ozdoby
- kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby
Wykonanie
Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.
Zobacz też: Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem
Zobacz też:Soczewiaki: regionalny przysmak, idealny na karnawał
Zobacz też:Przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gości
Zobacz też:5 rzeczy, których nie wiesz o winie
Zobacz też:Skąd wziął się „gorący pies”? Poznajcie historię hot-dogów!
Zobacz też: TOP 10 przepisów na pyszne sałatki
Zobacz też: Karnawałowe przekąski: ptysie z nadzieniem z awokado i serka
Zobacz też:TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa
Zobacz też:Śledź po japońsku według Koła Gospodyń Wiejskich
Zobacz też:Roladki z wędzonego łososia z serkiem ricotta
Zobacz też:Przepisy na pasty kanapkowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
