Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąski. Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym [PRZEPIS]

mad
Pieczone gruszki to prosta i pyszna przekąska.
Pieczone gruszki to prosta i pyszna przekąska. materiały prasowe
Dobra i pomysłowa przekąska? Pieczone gruszki z gorgonzolą i sosem kakaowym! Proste, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

Przepis na ciekawą przekąskę: gruszki z serem i sosem.

Składniki

  • 4 gruszki
  • około 60 g sera gorgonzola
  • 8 orzechów włoskich
  • 2 łyżki słodkiego octu balsamicznego
  • 1 łyżka kakao DecoMorreno
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pestki granatu do ozdoby
  • kilka gałązek świeżego tymianku do ozdoby


Wykonanie

Gruszki przekroić na pół, wydrążyć środek i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 10 minut, następnie wyjąc formę i zagłębienie w gruszce wyłożyć serem gorgonzola. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować sos - wymieszać słodki ocet balsamiczny z kakao, miodem i sokiem z cytryny. Upieczone gruszki polać sosem, posypać posiekanymi orzechami włoskimi, ozdobić pestkami granatu i świeżym tymiankiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska